Kılıçdaroğlu, adaylık için '6'lı masa'yı işaret etti

Kılıçdaroğlu, "5 genel başkan teklif ederse cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul ederim" dedi.

Kılıçdaroğlu, adaylık için '6'lı masa'yı işaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu. CHP lideri, liderler arasında adayın kim olacağının konuşulmadığını, şu ana kadar hedefin güçlendirilmiş parlamenter sisteme genişi kitlelere aktarmak olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı adayının devlet deneyiminin olmasını, devleti tanımasını arzu ediyoruz; tarafsız olması gerektiğini söylüyoruz. Asıl yetkinin yürütme organında yani başbakanda olmasını, cumhurbaşkanının yetkilerinin büyük ölçüde kısıtlanması gerektiğinden yanayız. Cumhurbaşkanı kim olacak veya kim olmayacak onu daha sonra kendi aramızda oturup konuşacağız.”

‘TEKLİF GELİRSE KABUL EDERİM’

Beş genel başkanın aynı zamanda ana muhalefet lideri olan kendisine cumhurbaşkanlığını önermesi halinde bunu kabul edip etmeyeceği sorusuna Kılıçdaroğlu, “Elbette (kabul ederim). Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görev. Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur” karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor, bu da benim için son derece önemli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. Görev yaptığım sürede o beş genel başkana karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım.”

Beş genel başkanla 28 Şubat’ta bir araya gelecekleri toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistemden neyi amaçladıklarını kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, TBMM’nin göstermelik olmaktan çıkarılmasını istediklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, devlette liyakat sisteminin egemen olması, siyasi etik yasasının çıkarılması gibi öncelikleri olduğunun altını çizdi.