Kılıçdaroğlu: 21. yüzyılda NATO demokrasinin güvencesi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada NATO'nun demokrasi için güvence oluşturduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu: 21. yüzyılda NATO demokrasinin güvencesi

Britanya merkezli Reuters haber ajansına konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, NATO ve komşu ülkelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin sorun yaşadığı Suriye ve Mısır başta olmak üzere tüm ülkelerle problemleri çözeceklerini iddia etti.

‘NATO DEMOKRASİNİN DE BİR GÜVENCESİ’

CHP Genel Başkanı, son dönemde dış politikada yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Biz NATO’nun bir parçasıyız. Dolayısıyla kendimizi bu ittifakın dışında göremeyiz. Bu konuda taahhütlerimiz var. Biz NATO’yu sadece bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21’inci yüzyılda aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi.”

Türkiye’nin üyesi olduğu NATO kapsamında savunma sistemini ve ilişkilerini bu bağlamda götürmesi gerektiğini belirterek, “Rusya’yla ilişkilerimizin iyi olmasını isteriz… Ama biz Batı ittifakının bir parçası olmak isteriz” diye konuştu.

NATO sisteminin dışında Rusya’dan alınan S-400 uzun menzilli savunma sistemini Türkiye’nin kime karşı kullanacağını ilk günden beri sorduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Suriye mi, İran mı, Yunanistan mı? Kim için kullanacağız? Bu sorunun şu ana kadar cevabı alınmış değil” dedi.

‘DOĞRUSU NATO’YLA ENTEGRE SİSTEM’

Kılıçdaroğlu, alınan S-400’lerin depolarda beklediğini belirterek, doğru olanın NATO’yla entegre bir sistem olduğunu söyledi.

Türkiye’de resmi rakamlara göre 3.6 milyon Suriyeli bulunduğunu, gettolar ve yeraltı dünyası oluşmaya başladığını ifade eden CHP Genel Başkanı, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, Suriye’ye döneceklerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini, Esad’la oturup anlaşma yapılması ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması gerektiğini söyledi.

Bütün bu konularda yapılacakların kafalarında hazır olduğunu belirten CHP lideri, Suriye’ye gideceklerin yaşayacakları yerlerde AB fonlarının kullanılabileceğini, güvelik için de BM’nin devreye alınabileceğini vurguladı.

Mısır, Suriye, İsrail ve Ortadoğu’yla ilişkilerin düzelmesiyle Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesinin yollarını açacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Merkez Türkiye projemiz ile Akdeniz’de çok güçlü bir merkez oluşturacağız” dedi.