Kemal Türkler mezarı başında anıldı

Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 20 Temmuz 1980 günü öldürülen DİSK'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler 42'nci ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Kemal Türkler mezarı başında anıldı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, 42’nci ölüm yıl dönümünde Topkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anma törenine Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK), Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), İstanbul Tabip Odası (İTO), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), İlerici Gençler Derneği, ve Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği İşçileri katıldı.

Türkler’in anma töreninde açılış konuşmasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. Serdaroğlu şunları kaydetti:

“Biz gözlerimiz kuru olarak bu mezarın başındayız. 42 yıldır onurla başımız dik bir şekilde bu mezarın başında Kemal Türkler’in huzurunda hem yaptıklarımızı hem de yapacaklarımızı anlatıyoruz. Kolay değil. Kemal Türkler’in katledilmesinden bugüne 42 yıl geçmiş. Bu ülkede 12 Eylül faşist darbe dönemi yaşandı. Kemal Türkler ve demokrasi mücadelesi veren insanların öldürülmesiyle o cuntanın temelleri atıldı. Kemal Türkler 42 yıl önce katledilmiş olabilir, bedeni aramızdan ayrılmış olabilir ama onu öldürenler yaptıklarını bugün de görüyorlar. Her gün daha fazla çoğalarak buraya geliyoruz. Her gün daha fazla sahipleniyoruz. Her gün daha gazla düşüncelerini yaygınlaştırıyoruz. Bizi vurmak kurtuluş mu? Bizi vurmak kurtuluş değil. İşte Kemal Türkler’i vurdular ama binlerce, on binlerce Kemal Türkler bugün fabrikalarda çalışıyor, DİSK’i örgütlemeye uğraşıyor. Kemal Türkler’i öldüren piyasa şarlatanları mezarlarındaki taşlar bile okunmuyor. Ama Türkler’in mezarının başına on binlerce insan geliyor.”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise konuşmasında şunları söyledi:

“Gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz. Tüm dünyada, Türkiye’de işçi sınıfı emekçiler, bir yandan ekonomik kriz gündemi bir yandan sermayenin azgın saldırısı karşısında zor bir süreçten geçiyoruz. Kemal Türkler’in katledilmesinden sonra 42 yıl geçti. Aslında bu 42 yıla baktığımızda sendikal alanda, toplumsal alanda, yaşadıklarımıza baktığımızda hiç de tesadüf değildir ki çok önemli bir dönemdir. 1 Mayıs 1977 katliamıyla başlayan ve Kemal Türkler’in katledilmesiyle devam eden süreç Türkiye’yi 12 Eylül karanlığına götürdü. Hep söylediğimiz gibi, 12 Eylül asla unutulmaması gereken bir darbedir. 12 Eylül sermayenin işçi sınıfına karşı yaptığı darbedir. İşte o nedenle 12 Eylül’den bir buçuk ay önce Kemal Türkler katledilmiştir.”