Kazakistan polisi protestolar sırasında onlarca göstericinin öldürüldüğünü açıkladı

Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı'daki halk eylemleri devam ederken, Emniyet Sözcüsü Azırbek, onlarca eylemcinin öldürüldüğü söyledi.

Kazakistan polisi protestolar sırasında onlarca göstericinin öldürüldüğünü açıkladı

Kazakistan’da akaryakıt zammının ardından başlayan ve hükümeti düşüren halk eylemleri devam ediyor.

Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Saltanat Azırbek, Haber-24 kanalına yaptığı açıklamada, Almatı’da gece devlet güçleri ve protestocular arasında ‘çatışmaların çıktığını’, ‘idari ve polis binalarını ele geçirmeye çalışan’ onlarca eylemcinin öldürüldüğünü söyledi. Azırbek, “Bunların kimlikleri belirleniyor” dedi.

Azırbek, Almatı’da polis ve askerler tarafından başlatılan operasyonun sürdüğünü ifade ederek, şehirde yaşayanları, sokağa çıkmamaları yönünde tehditvari bir şekilde uyardı.

Dün Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkedeki protestolar esnasında “güvenlik güçlerinden 8’inin hayatını kaybettiğini” bildirmişti.

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talebiyle Rusya’nın öncülüğündeki askeri birliklerin, ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasına yardım edeceği öğrenildi.

Tokayev gösteriler sonrası hükümeti görevden almış ve Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’u geçici başbakan olarak atamıştı. Ülke genelinde OHAL ilan eden Tokayav, gece sokağa çıkılmasını ve gösterilerle toplantılar düzenlenmesini de yasaklamıştı.

KAZAKİSTAN’DAKİ SÜREÇ

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG’ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleşmesi sonrası başlayan halk eylemleri, ülkenin diğer kesimlerine de yayıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Ardından olağanüstü hal kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.