Kaşıkçı dosyası iddiası: 'Abdülhamit Gül yanaşmayınca zorla istifa ettirildi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, önceki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün Cemal Kaşıkçı dosyasının devrini kabul etmediği için istifa ettirildiğini öne sürdü.

Kaşıkçı dosyası iddiası: 'Abdülhamit Gül yanaşmayınca zorla istifa ettirildi'

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018’de girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesine ilişkin 26 sanıklı davada, mahkeme Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine dosyanın Suudi Arabistan’a devrine karar vermişti.

Devir kararıyla ilgili CHP’den çarpıcı bir iddia geldi. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Saray İktidarı, Cemal Kaşıkçı dosyasıyla birlikte yargı yetkisini ve aslında egemenlik hakkını bir avuç dolar için devretti. Gerçek beka sorunu budur. Bu konudaki iddialar ise oldukça vahim:

Önceki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kaşıkçı dosyasını Suudi Arabistan’a devretmeye yanaşmadığı için gözden çıkarılmış ve zorla istifa ettirilmiş. Yerine devri onaylayacak bir Bakan atanmış. Saray İktidarı ülkemizin itibarını satacak kadar acz içinde…”

“ADALET BAKANI NASIL ‘HAYIR’ DER?”

Abdülhamit Gül’ün yerine yeni Adalet Bakanı olarak atanan Bekir Bozdağ, A Haber canlı yayınında Kaşıkçı kararıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Davanın durdurulması ve yargılamanın Suudi Arabistan’a nakledilmesi tamamen yasaya uygundur. 6706 sayılı yasanın 24’üncü maddesi, ‘1 yıldan daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda soruşturma ve kovuşturma sırasında eğer şüpheli veya sanığın yabancı devletin vatandaşı olması nedeniyle mahkeme huzurunda bulundurulamıyorsa ya da adli yardım yoluyla savunması alınamıyorsa soruşturmanın veya kovuşturmanın nakline karar verilebilir. Bu kanun burada böyle dururken ve bu kadar açık yazarken, Adalet Bakanı nasıl hayır diyebilir buna?”