Karadavi: Bir NATO fetvacısının sicili

Kurulduğu 2004 yılından 2018'e kadar, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin başkanı olan Karadavi, görev süresinde ne ABD’nin ne de NATO’nun bir dediğini iki etmeyecek, özellikle Libya ve Suriye süreçlerinde kolları sıvayacaktı.

Karadavi: Bir NATO fetvacısının sicili

Alev Doğan

İhvan’ın şeyhi Yusuf el-Karadavi işlediği suçların hesabını vermeden, elinde yüzbinlerce insanın kanıyla 96 yaşında öldü. Ömrü emperyalizme hizmetle geçen, NATO’nun fetvacısı Karadavi için Mustafa Şentop, Temel Karamollaoğlu gibi bir dizi isim mesajlar yayımlarken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oğlu Abdul Rahman Yusuf ile telefonda görüşerek taziyelerini iletti. Bu da yetmedi Karadavi için önümüzdeki hafta İstanbul’da bir taziye organizasyonu düzenleneceği bildirildi. Karadavi’yi bilmesek ölenin mahallenin yetim doyuran tonton dedesi sanacağız. Ama biliyoruz, Karadavi’yi ve temsil ettiği zihniyeti iyi tanıyoruz.

KARADAVİ VE İHVAN

Emperyalizmin yedek kulübesinden çıkartarak kanlı Arap Baharı sürecinde oyuna sürdüğünü İhvan’ın ruhani önderi olarak bilinen Karadavi 1926 yılında Mısır’ın Garbiye ilindeki Saft Turab köyünde dünyaya geldi. Dini eğitim için gittiği Tanta’da Hasan El Benna ve Müslüman Kardeşler hareketi ile tanıştı. Hasan el Benna ve Seyyid Kutub’u kendisine referans alan Karadavi, 1961’de ülkesi Mısır’ı terk ederek aldığı davet neticesinde Katar’a gitti. “Tebliğ ve irşad” çalışmalarıyla bilinen Karadavi, kanlı Arap Baharı’nı fırsat bilerek 2011’de Mısır’a döndü. İhvan’ın kısa süreli iktidarının ardından, işler Karadavi için de zorlaşmaya başlamıştı. Aralık 2014’te Mısır yargısının talebi üzerine, INTERPOL Karadavi’nin yakalanması için kırmızı bülten çıkardı. Ancak Eylül 2017’de INTERPOL’ün web sitesinden Karadivi’nin adı kaldırıldı. Aralık 2018’de ise arananlar listesinden tamamen çıkarıldı.

2017’de Katar diplomatik kriziyle beraber Karadavi, Körfez ülkeleri tarafından “El Nusra’nın finansörleri” listesine dahil edildi. Bu kriz kapsamında Eylül 2018’de Suudi Arabistan savcıları Karadivi hakkında idam talebiyle iddianame düzenledi.

Kurulduğu 2004 yılından 2018’e kadar, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin başkanı olan Karadavi, görev süresinde ne ABD’nin ne de NATO’nun bir dediğini iki etmeyecek, özellikle Libya ve Suriye süreçlerinde kolları sıvayacaktı.

KARADAVİ’NİN FETVALARI

Ölümüyle beraber hakkında methiyeler dizilen, nasıl irfan sahibi biri olduğu yazılıp, çizilen Karadavi’ye bir iki örnekle yakından bakacak olursak;

2011’de NATO uçakları Libya’yı bombalamaya hazırlanırken, “Kaddafi halkın temiz kanını dökerek kendi sonunu hazırlamıştır, bu tağutun artık ayakta kalması mümkün değildir. Kaddafi rejimini devirmek Libya halkının hakkıdır, onun Libya içerisinde hiçbir destekçisi kalmamıştır. O yüzden de halkı sindirmek için Afrika’dan kiraladığı silahlı çetelerin eline düşmüştür” diye NATO adına fetva veren bir isimdir Karadavi.

2013’te Mısır’ın başkenti Kahire’de Uluslararası İslami Koordinasyon Konseyi’nin düzenlediği “Suriye Olayları Karşısında Müslüman Alimlerin Konumu” isimli konferanstaki konuşmasında Suriye’de İslam dini aleyhine savaş yürütüldüğünü iddia ederek “Hizbullah, Kusayr ilçesinde Sünni kardeşlerimizi öldürüyor. Tüm Müslümanlar Suriye’ye yardım edilmesi gerektiğinin şuurunda olmalıdır. Arap ülkeleri, böyle bir zulüm karşısında sessiz kalamaz. İslami örgüt ve derneklerin temsilcilerini Esed rejimine karşı nefret duymaya, mal ve silahla cihada davet ediyoruz” ifadeleriyle cihat çağrısında bulunmuş bir isimdir Karadavi.

Çok sevdiği emperyalistlere avuç açarak, “Batının, halkını katleden Esed rejiminin karşısında yer alması gerekiyor. Özgürlük ve adalet ilkelerini gözeten kurumlardan Suriyelilerin yanında olmalarını istiyoruz. Suriye’de İslam ümmetine karşı savaş açıldı. Savaşçılarıyla birlikte Esed rejimine destek veren İran’ın İslamiyetle bir alakası yok. İslam ümmetini İran malları ve şirketlerini boykot etmeye çağırıyoruz. İslam ve Arap ülkeleri de Suriye yönetimine silah desteği sağlayan Rusya’nın karşısında sağlam duruş sergilemeli” şeklinde dilenmiş bir isimdir Karadavi.

SONUÇ YERİNE

Hayatı boyunca emir erliğini layıkıyla yapmaya çalıştığı emperyalizmin, misyonunu doldurduğu için gözden çıkartmasıyla son birkaç senedir münzevi bir hayat süren Karadavi, aynı zamanda bir turnusol kağıdı işlevi görmekte. Hakkında söylenenlere bakarak, kimin aslında emperyalimin karşısında kimin hizmetinde olduğunu rahatça görebildiğimiz bir turnusol kağıdı.