Kalın: Batılı muhataplarımız bize 'Rusya ile köprüleri atmayın' diyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna krizine dair Rusya'nın talepleri için "Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil" dedi.

Kalın: Batılı muhataplarımız bize 'Rusya ile köprüleri atmayın' diyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında Rusya-Ukrayna krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki krize ve “müzakere” çalışmalarına değinen Kalın, şöyle konuştu:

“Müzakereler zaman kazanma amacıyla kullanılırsa bu bir sonuç üretmez. Müzakerelerin anlamı ortadan kalkar. Yarın büyük ihtimalle toplanamayacaklar. Teknik şeyler var. Aralarında görüştükleri. Büyük ihtimalle bir iki gün ertelenebilir. Müzakere heyetleriyle temas halindeyiz. Müzakereler çok kolay geçmiyor”

Rusya’nın “gerçekçi olmayan talepler”i olduğunu söyleyen Kalın, “Kırım’ın tanınması gibi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için de konuşan Kalın, “Putin’in asıl amacı Ukrayna değil. Batı’yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Ukrayna üzerinden eline yükseltmeye çalışıyor” iddiasında bulundu.

“BATI AÇISINDAN TÜRKİYE ÖNEMLİ MÜTTEFİK”

Kalın, Türkiye’nin kriz karşısında tutumunu ise “Biz burada Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna’ya da destek olarak ve Batı’yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz. Önümüzdeki on yıllarda bu konular bizi meşgul etmeye devam edecek. Bunun temelinde de Rusya ile Batı arasında kurulması gereken kazan-kazan ilişkisi” diyerek açıkladı.

“Cumhurbaşkanımız önemli bir başlık açtı. Batı açısından Türkiye hemen döndüğü, yardım için destek için yöneldiği önemli bir müttefik. Batılı muhataplarımız bize diyor ki ‘Rusya ile köprüleri atmayın’ Biz de onlara böyle bir niyetimizin olmadığını söylüyoruz” diyen Kalın, “NATO bağlamında olsun AB bağlamında olsun normal zamanlarda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderecek adımlar neden atmıyorsunuz? İlla böyle bir felaketin mi yaşanması gerekiyor Türkiye’nin önemini yeniden kavramak için. Doğru bir stratejiyle konuya yaklaşırlarsa Türkiye’nin temel ihtiyaçlarını karşılanması açıdan hızlı adımlar atmaları gerekir. Bu Türkiye’nin de menfaatine, onların da menfaatine” diye konuştu.

Kalın, konuşmasında Moskova’yı “Savaşı devam ettirirlerse bu Rusya için de büyük felaket olur. Rus ekonomisi aylar içerisinde felç olacak. Bu sonuçları dikkate almak zorundalar” ifadeleriyle de “uyardı”.