"Kadınlar fetvalarınıza sığmaz, yasaklamalarınıza ve gerici politikalarınıza boyun eğmez"

"Kadınların yaşam hakkı için dahi mücadele etmek zorunda bırakıldığı böylesi bir tabloda AKP iktidarı aldığı bu yasaklama kararı ile  kadınların eylemlerinin başkalarının hak ve özgürlüklerini tehlikeye düşürme olasılığından bahsedebiliyor. Bunun akılla izahı yok."

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü için Kadıköy’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti. Müdahaleler sırasında çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Polisin engellediği eylemlerden birisi de saat 14.00’te Süreyya Operası önünede buluşma çağrısı yapan İlerici Kadınlar Derneği’nin (İKD) basın açıklaması oldu. Kaymakamlığın aldığı yasak kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyen polis, İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek’in de aralarında bulunduğu 23 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar ifadeleri alınmak üzere götürüldükleri Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde akşam saatlerine kadar tutuldu. 23 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

Yenil, basın açıklamasının engellenmesine ve gözaltılara yönelik Gazete Manifesto’ya konuştu. Kadıköy Kaymakamlığının kararının ibretlik olduğunu vurgulayan Yenil şunları söyledi:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Dolayısıyla dün İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirmek istediğimiz basın açıklamamız hukuksuz bir şekilde yasaklandı. Dernek yöneticilerimiz ve üyelerimizle birlikte gözaltına alındık. Kadıköy Kaymakamlığı yukarıdan geldiği anlaşılan talimatlarla akıl almaz bir yasaklama kararı yayınlamıştır. Gerçekten karar ibretlik ve bugünün AKP rejimini çok net özetliyor.
Karar gerekçesinde diyor ki Kaymakamlık, kadınların şiddete karşı sokakta sözünü söylemesi halinde ‘toplumda infial uyandıracak, milli, vicdani ve insani değerlere dokunacak, toplumsal iç barışı tehdit edebileceğinden ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşebileceğine dair kuvvetli delil ve bilgiler elde edilmiştir.’
Yasaklamanın amacını ise  yapılması muhtemel eylemlerin devletin ulusu ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene aykırı olabileceği veya hak ve özgürlüklerinin korunması’ olarak tanımlıyor. Bu karar AKP’nin kurduğu istibdat rejiminin akıl dışı, gerici ve baskıcı karakterini tanımlıyor. Bakın bu ülkede neredeyse her gün bir kadın cinayeti işleniyor. Bu ülkede AKP iktidarı döneminde en az 7 bin kadın katledilmiş. Bu ülkede kadınlar evde, sokakta, işyerinde, şiddete, tacize maruz kalıyor. Ve kadınların yaşamlarının bir kabusa döndüğü bu tablo karşısında AKP iktidarı ne yapıyor, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde taraf devletlere önemli yükümlülükler getiren İstanbul Sözleşmesi’ni yine hukuku ayaklar altına alarak bir kararname ile iptal ediyor. Şimdi yetmez diyorlar 6284 sayılı kanunda tartışma konusu yapılıyor. Kadınlar öldürülüyor, şiddete uğruyor mahkemeler tahrik var diyerek, iyi hal indirimi uygulayarak saldırganları yarım kalan işini tamamlasın diye salıveriyor. Kadınların yaşam hakkı için dahi mücadele etmek zorunda bırakıldığı böylesi bir tabloda AKP iktidarı aldığı bu yasaklama kararı ile  kadınların eylemlerinin başkalarının hak ve özgürlüklerini tehlikeye düşürme olasılığından bahsedebiliyor. Bunun akılla izahı yok.”
Kadınlara da çağrıda bulunan Yenil “Gericiliğe, sömürüye, şiddete, cinsiyet ayrımcılığına karşı gelin eşit, özgür, laik bir ülkeyi hep birlikte kuralım” diyerek şunları kaydetti:

“Biz AKP iktidarının amacını çok iyi biliyoruz. Kurdukları bu gerici istibdat rejimine bütün toplumun koşulsuz itaat etmesini istiyorlar. Bu sömürü çarkının dönmesi için emekçileri, kadınları, gençleri sindirmek istiyorlar. Ancak bu çabaları nafile. Her zaman söylüyoruz, biçtiğiniz bu gömlek bu topluma dar gelir. Kadınlar fetvalarınıza sığmaz, yasaklamalarınıza ve gerici politikalarınıza boyun eğmez.
Dün, bu gerçeği bir kez daha ilan etmek için İstanbul ve İzmir’de sokağa çıktık. Ankara’da Sosyalist Güç Birliğ bileşenleri ile alandaydık. Gaziantep’te, Antalya’da üye ve dostlarımızla bir aradaydık.
İlerici Kadınlar Derneği geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da aynı kararlılıkla yoluna ve mücadelesine devam edecektir. Buradan bir kez daha kadınlara çağrımızdır;  gericiliğe, sömürüye, şiddete, cinsiyet ayrımcılığına karşı gelin eşit, özgür, laik bir ülkeyi hep birlikte kuralım.”