Kadın Partisi'nden kurulan altılı ittifaka tepki: Bu fotoğraf bizi hiç heyecanlandırmıyor

Kadın Partisi, yaptığı açıklama ile CHP önderliğinde kurulan altılı ittifaka tepki gösterdi.

Kadın Partisi'nden kurulan altılı ittifaka tepki: Bu fotoğraf bizi hiç heyecanlandırmıyor

CHP ve İyi Parti öncülünde kurulan ‘altılı ittifak’a bir tepki de Kadın Partisi’nden geldi.

Parti Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada kurulan ittifakın toplumda var olan çeşitliliği yansıtmadığını ve siyasetin daha fazla sağa kaymasına ve gericileşmesine zemin hazırladığı vurgusu yapıldı.

Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Kurulan muhalefet ittifakı ülkenin muhalif kesimini temsil etmiyor. Ülkenin ilerici ve aydınlık yüzünü temsil eden sol partilerin, kadınların, emekçilerin olmadığı bir ittifak; ülkeyi bugünün tek tipleştirici, erkek egemen iktidarından çok farklı bir yöne götüremez.

Bu fotoğraf bizi hiç mi hiç heyecanlandırmıyor. Çünkü karede bir araya gelen partiler Türkiye’nin demokrasiye, parlamenter sisteme dönmek isteyen kitlelerini temsil etmekten uzak.

Masada oy oranı %2’yi geçmeyen sağ partiler yer alırken, ilerici ve sol görüşten partilerin yer almaması, bu ittifakın uzlaşacağı ortak noktanın hangi ideolojilere yakın olacağı hakkında hepimize fikir veriyor. Kendisini sol olarak tanımlayan bir partinin, ülke siyasetinin merkezini her fırsatta daha da sağ ve gerici bir eksene kaydırması ise ayrıca endişe verici.

Eğer hedefimiz, 21. yüzyıla yakışır modern, çağdaş, demokratik, her bir ferdine insanca bir hayat sunan, gençlerin geleceğe umutla baktığı bir ülke ise, bunu ancak hep birlikte, hiçbirimizi geride bırakmadan inşa edebiliriz. İçerisinde ülkenin gerçek hak savunucularının veya sol görüşten temsilcilerin olmadığı masalardan, ancak ülkeyi bugünlere getiren, halkı perişan eden sağ iktidarların bir devamı çıkar.

Kurulan muhalefet ittifakının tasarlanması, yol haritasının çizilmesi, ortak ilkelerinin belirlenmesi süreçlerine baktığımızda da ülkenin şu anda en önemli iki grubu diyebileceğimiz kadınlar ve emekçiler yok. Güçlü bir parlamenter sistemden, yani ortak akıldan ve çok seslilikten bahsederken; yeni bir anayasa tasarlanan bir dönemde kadınları ve emekçileri göz ardı etmek, “Biz sizler için düşünürüz” demek tam da mevcut düzendeki iktidarın ve erkek egemen siyasetin bir göstergesidir.

Kurulacak birlikteliklerde kadınlar, LGBTİ+’lar, emekçiler, tüm etnik azınlıklar, engelliler yer almalıdır. Toplumdaki çeşitlilik dahil edilmeden yürütülen süreçlerin toplumsal barışa ve ilerlemeye hizmet etmesi beklenemez. Ülkenin yeniliğe ve umuda ihtiyacı var. Bu masa bize ihtiyacımız olan umudu vaat etmiyor.”