İzzeddin Önder'in "Türkiye Ekonomisi" kitabı okuyucuyla buluştu

"Oldukça geri bir miras üzerinde inşa edilmiş olup, gelişmiş ekonomiler havuzunda kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonominin, -rejim ve çaba açılarından farklı bir yürüyüş rampasına oturtulma­dıkça- başarı sağlama şansı sınırlıdır."

İzzeddin Önder'in

Ekonomik krizin faturasının emekçilere kesildiği, emeğe dönük saldırıların gittikçe arttığı ama bir yandan da emekçilerin hak mücadelesinin yükseldiği şu süreçte, Yeni Ülke Yayınları bu alanda son derece değerli bir çalışma olan İzzeddin Önder imzalı “Türkiye Ekonomisi” kitabını okuyucuyla buluşturdu.

Önder, tanıtımında kitabın içeriğine ilişkin şu cümleleri kaleme aldı:

“Oldukça geri bir miras üzerinde inşa edilmiş olup, gelişmiş ekonomiler havuzunda kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonominin, -rejim ve çaba açılarından farklı bir yürüyüş rampasına oturtulma­dıkça- başarı sağlama şansı sınırlıdır. Zira geç kapitalistleşen ekonomiler üzerinde emperyalistlerin kurduğu ilişkilerin bir ilerleme gibi algılanan her aşamasında, ekonomiye katılan­ların bir miktarı süpürülüp götürülür. Başka bir deyişle, geri bir sosyo-ekonomik süreçten gelen ve kalkınmış ekonomiler havuzunda kapitalist yöntemle kalkınmaya çalışan, geç ka­pitalistleşen bir ekonomiye, potansiyel büyüme ve kalkınma şansı, ancak kendisine tanınan olanaklar çerçevesinde veri­lir; süreçte, mutlak büyüme algılaması eşliğinde ilk anda fark edilemeyen, uluslararası düzeyde göreli bir gerileme yaşanır. Çünkü içine doğulan kapitalist-emperyalist sistem, ülke üze­rindeki denetimini kaybetmemek amacıyla, ülkenin gelişme hamlelerine ancak frenleyici destek sağlar. Böylesi karmaşık işleyen bir süreçte ekonominin alt-yapısıyla emperyalistler arasındaki zorunlu iletişimin ve bu baskıcı etkileşimin top­lumsal çıkarlara aykırı niteliği, maalesef halkın oylarıyla ik­tidara gelmiş olan siyasi iktidarın politikasıyla perdelenir. Diğer bir deyişle, Jessop-vari devlet (polity) halka hizmet ku­rumu olarak inşa edilmiş olsa da zamana uyarlanan politika­lar (policy) halkın uzun vadeli çıkarlarının aleyhine olabilir. Elinizdeki çalışmada, böylesi acı bir hikâyenin saptayabildi­ğim safhalarını ortaya koyup, tartışmaya açmaya çalıştım.”