İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde zam yağmuru

Türkiye genelinde öğrenciler bir yandan geleceksizlik kaygısı taşırken diğer yandan da barınma, yemek, eğitim ve geçinme sorunları ile boğuşuyor. Ekonomik krizin her alanı etkilediği ve zamların çok yükseldiği bu dönemde İzmir Ekonomi Üniversitesi ekonomik krizin faturasını gençliğe ve öğrencilerine çıkarıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde zam yağmuru

Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde okul ücretlerinde ve okul yemekhanesinde büyük bir zam yapıldı.

Türkiye genelinde öğrenciler bir yandan geleceksizlik kaygısı taşırken diğer yandan da barınma, yemek, eğitim ve geçinme sorunları ile boğuşuyor. Ekonomik krizin her alanı etkilediği ve zamların çok yükseldiği bu dönemde İzmir Ekonomi Üniversitesi ekonomik krizin faturasını gençliğe ve öğrencilerine çıkarıyor.

Yeni dönemde okul yemekhanesine neredeyse %100’lük bir zam yapılarak bir öğün yemeğin günlük menü fiyatı KDV dâhil 32.50 TL’den 62 TL’ye yükseltildi. Okul içinde ve çevresinde de benzer fiyatlar görülürken öğrencilerin uygun yemek yiyeceği bir seçenekleri kalmadı.

Okul yemekhanesi dışında okul ücretlerinde de yapılan zamlar öğrenciler tarafından büyük tepki gördü. Zaten yüksek olan fiyatlar yeni dönemde eski girişli öğrenciler için %80’lik zamlı fiyatla açıklandı.  Zam kararına tepki gösteren öğrenciler ilk olarak sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdiler. İEU öğrencileri, “Bizler müşteri değil öğrenciyiz! Ekonomik krizin bedelini bizler ödemek istemiyoruz. Alınan %80 zam kararı geri alınmalıdır.” diyerek Twitter üzerinden #ieuticarethanedeğilüniversite hashtag’i altında tepkilerini dile getirdiler.

Eski girişli öğrenciler için 2021 yılında 63.560 TL olan Hukuk Fakültesi bu yıl 114. 400 TL, 57.040 olan Mühendislik Fakültesi bu yıl 102.680, 75.250 TL olan Tıp Fakültesi bu yıl 145.450 ve 53.810 TL olan diğer fakültelerin ücretleri bu yıl 96.860 TL olarak açıklanarak öğrencileri büyük hayal kırıklığına uğrattı.

Söz verilen %10 zam yerine açıklanan fiyatlar karşısında maddi durumu yetersiz olan öğrencilere bırakılan tek çare eğitimlerinden vazgeçerek, okulu bırakma seçeneği oluyor. “Okumak en büyük hakkımız!” diyen öğrencilere dayatılan fahiş fiyatlar İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin öğrencisini müşteri olarak gördüğünün, üniversitenin öğrencilerine karşı olan tutumunu net bir şekilde göstermiş oldu.

Eşit ve parasız eğitim her öğrencinin hakkı iken öğrenciler bu durumda sadece geçim derdine düşerek ve geleceklerinden, eğitim hayatlarından vazgeçmeye mecbur bırakılıyor. Ekonomik krizin faturası öğrencilere kesiliyor. Öğrencilerden birinin İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yaptığı zamlara karşı görüşü bu zamların tamimiyle haksız ve sömürücü olduğu yönünde oldu.  Öğrenci, “Açıklanan zamlı fiyatların sömürü ve ticaret kafası kullanılarak yapılmış olduğunu düşünüyorum.  Sonuç olarak burayı tercih eden birçok öğrenci de okulu İzmir içinde diye tercih etmiştir çünkü burada okumak şehir dışında okumaktan daha avantajlı gözüküyordu. Benim de tercih etme sebeplerimden biri bu. Fakat hem okul ücretlerine hem de yemekhaneye yapılan zamlar sonucunda okul bu durumu öğrenciler için dezavantaja çeviriyor. %80 zam sebebi ile de birçok arkadaşımız okulu bırakmayı düşünüyor ki bu çok kötü bir durum. “dedi.

Bir diğer öğrenci ise, “Geçen sene ödediğim tutar yaklaşık 27 bin TL ’idi. Bu sene ise okul ücreti birden 48 bin TL’ye çıktı. Yapılan zammı kabul etmiyorum, etmiyoruz.” dedi Sırf bu ücret yüzünden okulu bırakıp hayallerinden vazgeçecek bir sürü arkadaşları olduğunu söyleyen öğrenci, “İzmir Ekonomi Üniversitesinin öğrencilerinin hayalleriyle oynayacağını hiç düşünmezdim. Yapılan zam geri çekilmeli yapılıyorsa gerçekçi bir zam yapılmalıdır, %10 sözü tutulmalıdır” dedi.

Son olarak ise Ekonomi Üniversitesi dayanışması adına konuşan bir öğrenci, “Bu zam açıklandığında birçok üniversitenin yatay geçiş başvuruları bittiği için bu durum arkadaşlarımızın eğitim hakkını gasp eden bir durumdur. Bu sebeple de öğrencilerin birçoğu okulu bırakacaklarını söylediler.” Diyerek sözlerine başladı. Öğrenci, Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin eğitim hakkını gasp eden zam kararları karşısında harekete geçeceklerini söyledi. “Zam kararına karşı itiraz dilekçelerini toplayacağız, toplu bir şekilde İzmir Ekonomi Üniversitesi rektörlüğüne sunacağız. Bu dilekçeler sunulduktan sonra okulumuzdan bir dönüş bekleyeceğiz. Okulumuzdan bir dönüş gelmezse de bu dilekçeleri İzmir Ticaret Odası’na götüreceğiz.” Diyen öğrenci, müşteri değil öğrenciyiz, İzmir Ekonomi Üniversitesi de bir ticarethane değil üniversite noktasına değinerek yetkililerin bu bilinçte olmaları gerektiğini söyledi. Tüm arkadaşlarını, akademisyenleri, aileleri ve üniversite çalışanlarını öğrenciler ile 8 Eylül Perşembe günü saat 14.00’da toplu dilekçe sunmaya ve ardından basın açıklamasın çağıran öğrenci “Ne kadar kalabalık olursak sesimizi o kadar çok duyurabiliriz.” dedi. Bu duruma dur demek için İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri haklarını talep ediyor ve 8 Eylül Perşembe günü okulun önünde toplanıyorlar!