İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri zamlara karşı ayakta

"Bu zamlara sebep olarak ekonomik krizi gösterenlere hatırlatmak isteriz: Ekonomik krizi yaratan bizler değiliz bedelini de biz ödememeliyiz. Bu açıdan, eğitim hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen fahiş zamları reddediyoruz."

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri zamlara karşı ayakta

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri okul ücretlerine yapılan fahiş zamlara ve yemekhane fiyatlarına gelen yüzde yüz zamma karşı eylem gerçekleştirdi.

Üniversite öğrencileri zamların geri alınmasına karşı bugün okula dilekçe verdi ardından okul önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğrencileri imzasıyla gerçekleştirilen basın açıklaması şu şekilde:

“Basına ve kamuoyuna:

2022-2023 eğitim yılı için özel okullar tek tek ücretleri açıklamaya başladı. Yapılan zamlar sermaye düzeninin eğitimi sektör, öğrencileriyse müşteri olarak gördüğünü açıkça gözler önüne seriyor. Yeni zamlar lisans bölümlerinde en az 43 önlisans bölümlerinde ise en az 18 binlik bir artış demek. Bugün zamlara da sebep gösterilen enflasyon koşullarında geçim derdinde olan öğrencilerin ve velilerin birden bire böyle bir fiyat artışı ile karşı karşıya bırakılmaları kabul edilemez.

Bununla birlikte okulun zam oranını açıkladığı tarihte birçok üniversitenin yatay geçiş süresi geçmişti, bu; maddi yetersizlikler nedeni ile başka bir üniversiteye geçmek isteyen arkadaşlarımızın da eğitim hakkının gasp edilmesi demek. Üstelik bu zam oranı birçok öğrenciye tercih zamanı söylenen ‘okula devam ettikleri süre boyunca yapılacak zamların %10’u aşmayacağı’ vaadiyle çelişmektedir.

Bu zamlara sebep olarak ekonomik krizi gösterenlere hatırlatmak isteriz: Ekonomik krizi yaratan bizler değiliz bedelini de biz ödememeliyiz. Bu açıdan, eğitim hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen fahiş zamları reddediyoruz.

Bütün çarkların sermaye için döndüğü ülkemizde devlet üniversitelerinde dahi okumak; ulaşım, beslenme, barınma, defter-kitap paralarıyla beraber düşünüldüğünde erişilemez noktaya gelmişken, okulumuzun yemekhanesine yapılan %100 zamla beraber bir öğle yemeği fiyatı 62 TL olmuş, döviz kuru üzerinden satışı yapılan hazırlık programı kitapları ise ilk seneden öğrencilerin belini bükmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak taleplerimiz nettir. Yıllık fahiş ücret artışı ve yemekhane zamları geri alınmalı, öğrencilerin ve ailelerinin yaşayacağı mağduriyet engellenmelidir.

Ne kriz bahanesiyle yapılan fahiş zamları ne de beslenme hakkımızı elimizden alacak yemekhane zammı uygulamalarını kabul etmeyeceğiz!

Unutulmamalıdır ki, ailelerimiz bizleri okutmak için türlü zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Birçok arkadaşımız okul ücretlerini karşılamak için çalışmak zorundadır, yemekhane ve eğitim ücretlerinde yapılan bu fahiş zamlarla birlikte hem bizlerin hem de ailelerimizin yaşayacağı zorlukların sorumlusu ise Ekonomi Üniversitesi yönetimi başta olmak üzere, en temel insani hakları dahi sektör haline döndüren zihniyettir.

Biz Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak bugün üniversiteye verdiğimiz dilekçelerin takipçisi olacağımızı, zamlar geri alınana kadar sesimizi yükselteceğimizi ve hakkımızı arayacağımızı ilan ediyoruz!

Fahiş zamlar geri alınsın!

Müşteri değil öğrenciyiz!”