İYİ Partili vekil, 'Alevilik' gündemine devam ediyor

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik 'Alevi'lik vurgulu sözlerine devam etti.

İYİ Partili vekil, 'Alevilik' gündemine devam ediyor

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, geçtiğimiz ay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerine yaptığı açıklamada “Aleviler bizim kardeşimizdir, (Kılıçdaroğlu’nun) alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ama Türk toplumu açısından, yani sünni diyebileceğimiz daha müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir” demiş ve bu sözler büyük tartışma yaratmıştı.

Partisi tarafından disipline sevk edilen Oral, sözlerinin çarpıtıldığı iddia ederken bugün konuya dair yine benzer nitelikte açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ VAR”

Memleketi olan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki bir çay bahçesinde düzenlenen programda konuşan Oral, “Biz Tayyip Erdoğan’a karşı değiliz. Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği tek adam rejimine karşıyız. Bu millet demokrasiye aşıktır. Yüz yıllık bir geleneğimizdir bizim parlamenter demokratik sistem. Parlamenter demokratik sisteme geçerken eğer Kılıçdaroğlu veya kim olursa olsun ben Kılıçdaroğlu’nun Aleviliğini gündeme getirecek kadar Allah’ın dinine, Allah’ın bize emrettiklerine karşı olacak kadar bilgisiz miyim?” derken sözlerine şöyle devam etti:

“Ama Türkiye’nin bir gerçeği var. Bizim milletimizin yüzde 60’ı, yüzde 70’i mütedeyyin, dini hassasiyeti yüksek demokratik, laik bir sisteme iman etmiş, inanmış bir toplumuz. Bu sistemde kim aday olursa milletimizin bu konudaki hassasiyetini gündeme getirmek üzere ben Kılıçdaroğlu’nun o konusunu gündeme getirmiştim. Halbuki kim ne olursa olsun bizim milletimize ait olan hassasiyetimiz insanın kendi iradesiyle yapacağı şeylerden sorumludur hükmünü bilen bir kardeşinizim. Bu vesileyle Kılıçdaroğlu aday olursa, Kılıçdaroğlu 6’lı genel başkan tarafından aday gösterilirse ben ona oy vereceğimi de söylemiştim”

“KILIÇDAROĞLU ‘KALBİNİZİ BİLİYORUZ’ DEDİ”

Sözlerinin büyük tepki çekmesinin ardından Kılıçdaroğlu’ndan bir randevu talep ettiğini belirten Oral, “Gittim Kılıçdaroğlu’ndan Alevi kardeşlerimizi incittiğim için ben ondan helalleşmek için gittim. Ama dedi ki ‘Milletvekilim siz hiç yorulmayın, üzülmeyin. Biz sizin kalbinizi ve niyetinizi biliyoruz. Siz hiç merak etmeyin ben sizin niyetinizi biliyorum’ diyerek beni teselli etti. Onun için bu mesele tamamen yanlış anlaşılmaydı ve Allah’a şükürler olsun ki konu netleşti ve problemde bitti” diye konuştu.