İtalya'da sağcıların koalisyon hükümeti kuruldu

Mattarella, 1 saatten fazla görüştüğü Meloni'ye yeni hükümeti kurma görevini verdi. Görevi kabul eden Meloni, kabine listesini Cumhurbaşkanı Mattarella'ya sundu ve onay aldı.

İtalya'da sağcıların koalisyon hükümeti kuruldu

İtalya’da, 25 Eylül’deki seçimleri kazanan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin (FdI) lideri Giorgia Meloni, sağ koalisyon hükümetini kurdu. Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani yeni Dışişleri Bakanı oldu.
Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, parlamentoda temsil edilen partilerle dün ve bugün yürüttüğü siyasi istişarelerin ardından parlamentonun her iki kanadında çoğunluğu bulunan sağ ittifakın lideri Giorgia Meloni’yi akşam üstü cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’ye davet etti.

Mattarella, 1 saatten fazla görüştüğü Meloni’ye yeni hükümeti kurma görevini verdi. Görevi kabul eden Meloni, kabine listesini Cumhurbaşkanı Mattarella’ya sundu ve onay aldı.

Giorgia Meloni, yeni kabine listesini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Meloni, sağ ittifak içinde ortaklık yaptığı partilerden Forza Italianın başkan yardımcısı Antonio Tajani’yi Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerine getirdi. Tajani, 2017-2019 döneminde Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapmıştı.

Bir diğer ortak Lig Partisinin lideri lideri Matteo Salvini de Başbakan Yardımcılığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevlerine atandı.

Savunma Bakanlığına FdI’den Guido Crosetto, Adalet Bakanlığı’na eski yargıç ve FdI’den Carlo Nordio, İçişleri Bakanlığına eski Roma Valisi Matteo Piantedosi getirildi.

Ekonomi Bakanlığı’na Mario Draghi hükümetinde Ekonomik Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten Lig Partili Giancarlo Giorgetti, Ekonomik Kalkınma Bakanlığına da FdI’den Adolfo Urso getirildi.
Meloni, yeni kabinesini açıkladıktan sonra Cumhurbaşkanı Mattarella da kısa bir basın açıklaması yaparak, görevi yarın devredecek önceki hükümet ve başbakan Mario Draghi’ye teşekkür etti, yarın yemin ederek göreve başlayacak yeni hükümete başarılar diledi.