İstanbul Sözleşmesi Davası: Danıştay Savcısı kadınları haklı buldu

Danıştay bugün İstanbul Sözleşmesi'nin iptali yönündeki başvuruları esastan değerlendirecek.

İstanbul Sözleşmesi Davası: Danıştay Savcısı kadınları haklı buldu

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan on dava bugün Danıştay’da görüldü. Savcılık, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali yönünde mütalaa verdi.

Türkiye, 2011’de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak tarihe geçti, ardından 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Bu karar üzerine başta İlerici Kadınlar Derneği (İKD) olmak üzere çok sayıda sivil, kurum ve kuruluş, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay’da dava açtı.

“DÜN MEYDANLARDA SAVUNDUĞUMUZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ BUGÜN MAHKEME SALONLARINDA SAVUNUYORUZ”

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek Danıştay’ın önünde partisi adına konuştu ilgili bölüm şöyle: Bugün Danıştay’ın önündeyiz, çünkü Danıştay İstanbul Sözleşmesi’nin iptali yönündeki başvuruları esastan değerlendirecek. Bugün burada bir karar çıkacak, ancak bizler burada ne karar çıkarsa çıksın laiklik mücadelesini, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Dün meydanlarda savunduğumuz İstanbul Sözleşmesini bugün mahkeme salonlarında savunuyoruz.  AKP İstanbul Sözleşmesinden vazgeçerek kadınların ‘can güvenliğini almak istemiyorum’ demiş, tarikatlar ve cemaatler için kadınları feda etmiştir. Bizler burada tarikatlara, cemaatlere ve bütün kadın düşmanlarına sesleniyoruz: İstanbul Sözleşmesi yaşatır, kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin arkasındadır.

“HAKLARIMIZDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VE LAİKLİKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Danıştay’ın önünde kamuoyuna seslendi ilgili bölüm şöyle: Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin taraf devletlere önemli hükümler getiren İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmesine karşı yargı süreci devam ediyor. Bugün Danıştay’ın 10. Dairesi İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline yönelik davaları esastan görüşecek. Geçtiğimiz yıl alınan bu kararın Anayasa’ya aykırı ve hukuksuz olduğu, yürütmeyi durdurma kararına karşı oy kullanan iki üyenin ve Danıştay Savcısının mütalaası ile tescillenmiştir.

İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı bir hukuksuzluk örneği olduğu gibi aynı zamanda gericiliğin, tarikat ve cemaatlerin bir ürünüdür. Laikliği adım adım tasfiye eden AKP iktidarının kadınların yaşamlarını hiçe sayarak ‘aile değerlerine’ aykırı olduğu gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesini rafa kaldırması nasıl bir zihniyet ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.

Bugün görüşülecek olan bu dava hukuki açıdan olduğu kadar ülkemizin geleceği açısından da önemlidir. İstanbul Sözleşmesinin fesih kararına karşı yaptığımız itirazlar ve başlatmış olduğumuz hukuki sürecin takipçisiyiz, fesih kararı iptal edilmeli İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulanmalıdır. Haklarımızdan İstanbul Sözleşmesinden ve laiklikten vazgeçmeyeceğiz.