İsrail’den İran ve Hamas talebi

Yedioth Ahronot'un haberine göre Gantz görüşmede Erdoğan'dan Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin yasaklanmasını istedi.

İsrail’den İran ve Hamas talebi

On yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen ilk İsrail Savunma Bakanı olan Benny Gantz’ın temaslarının perde arkası ortaya çıktı. İsrail basınına konuşan kaynaklar, Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşen Gantz’ın Türkiye’den bazı taleplerde bulunduğunu belirtti.

İsrail’in önde gelen yayın kuruluşlarından Yedioth Ahronot’un haberine göre Gantz görüşmede Erdoğan’dan Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin yasaklanmasını istedi. Türkiye’deki Hamas liderlerinin İsrail’e yönelik saldırıları koordine ettiğini savunan Gantz’ın ayrıca Erdoğan’dan, Suriye’ye silah sevkiyatı konusunda İran’ı uyarmasını istediği de bildirildi.

Gazeteye konuşan İsrailli kaynaklar, Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri geliştirerek ABD’yle de arasını düzeltmek istediğini, ayrıca İsrail’den yeni silah sistemleri almayı da amaçladığını söyledi. İsrail’in de İran’a karşı Türkiye’yle güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirmek istediğini Türk yetkililere aktardığı kaydedildi.

Gantz, önceki gün Akar’la düzenlediği basın toplantısında, İranlı grupların Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına saldırı hazırlığı yaptığı haberlerine değinerek, “Bu yıl Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına ve Yahudi halkına yönelik endişe verici sayıda tehdidi ortadan kaldırmayı başardık. Ankara’ya müteşekkiriz” demişti.