İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid: Türkiye ile anlaştık

Lapid, Çavuşoğlu ile iki ülke arasında ortak ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştıklarını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid: Türkiye ile anlaştık

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İsrail’e resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

Lapid, “Türk Dışişleri Bakanı’nın 15 yıl sonra ilk ziyareti sonrası sadece diplomasi ve güvenlikte değil, ekonomik ilişkilerimizde de gelişme bekliyoruz” dedi. İki ülke arasında ‘iş dünyasından iş dünyasına, halktan halka’ ilişki kurmak istediklerini aktaran Lapid, ‘iki ülkenin karşılıklı bölgesel ve küresel avantajlarından yararlanacaklarını’ söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı, “Sayın Bakan’la görüşmemizin ardından, karşılıklı ortak (Türkiye-İsrail) ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştık. İki taraf arasında yeni bir sivil havacılık anlaşması için çalışacağız” diye konuştu.
Diplomasinin ötesinde İsraillilerin Türkiye’yi çok sevdiğini dile getiren Lapid, her gün onlarca uçakla binlerce İsraillinin Türkiye’ye gittiğini belirtti.

Lapid, ziyareti ve ‘verimli, dürüst, üretken’ diyaloğu için Çavuşoğlu’na teşekkür ederek, bugün iki ülke ilişkilerini geliştirmek için gelecek yıllara uzanan yeni bir çerçeve çizdiklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerde ‘iniş çıkışlar olduğunu görmemiş gibi davranmayacaklarına’ işaret eden Lapid, “Ancak, Türkiye’nin 1949’da İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu hatırlıyoruz. Ve her zaman diyaloğa ve işbirliğine nasıl geri döneceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip milletler her zaman bir faslı kapatıp yeni bir faslı açmayı bilirler. Bugün burada yaptığımız da bu” dedi.