Isparta'yı karanlığa mahkum edenler ihale zengini çıktı

Isparta’da yurttaşı 72 saat karanlığa mahkûm eden dağıtım şirketinin bağlı olduğu CK Enerji, 2017-2021 arasında kamudan 127,6 milyon TL’lik ihale aldı. Şirketin tazminat ödemek zorunda kalabileceği öğrenildi.

Isparta'yı karanlığa mahkum edenler ihale zengini çıktı

Isparta’da yurttaşları 72 saat boyunca karanlığa mahkûm eden Akdeniz Elektrik A.Ş’yi bünyesinde barındıran CK Enerji (Cengiz-Kolin Ortaklığı), 2017 ve 2021 yıllarını da kapsayan beş yıllık dönemde kamudan 127 milyon 603 bin TL’lik ihale aldı. Şirketin yalnızca Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığı ihalenin bedeli 97 milyon 661 bin TL oldu.

Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan kar yağışı, hayatı felç etti. AKP idaresindeki belediye karla mücadelede etkisiz kalınca felaket daha da büyüdü. Yağış nedeniyle kırılan ağaç dalları elektrik direklerini yıkarken teller üzerinde biriken buz tabakası, elektrik direklerinin eğilmesine yol açtı. Elektriksiz kalan kent, 72 saat boyunca karanlığa mahkum edilirken gözler elektrik dağıtım şirketine çevrildi. Felaketin ardından şirketten yapılan ilk açıklamada, “Saatlerce hiç durmadan yağan karın yarattığı yük ve aşırı buzlanmanın etkisiyle” önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar aldığı belirtildi.

BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre Isparta’da yaşananlar, elektrik dağıtımının 2013 yılında 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesinin ardından bir türlü çözülemeyen altyapı eksikliklerini gün yüzüne çıkardı. Yurttaşların dağıtım şirketlerine ödediği bedel son beş yılda üç kat artarken altyapı eksiklikleri, elektrik kesintilerinin adeta olağan hale getirdi. Altyapı eksikliklerinin yanı sıra Sayıştay’ın TEDAŞ’a yönelik gerçekleştirdiği denetimler, şirketlere sağlanan mali ayrıcalıkları da ortaya koydu.

 

BEŞ YILDA 127 MİLYON TL

Elektrik dağıtımı alanında Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş ile birlikte Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş’yi bünyesinde barındıran şirketin beş yılda kamudan 127,6 milyon TL’lik ihale aldığı öğrenildi.

Şirketin Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığı 97 milyon 667 bin TL’lik ihale, elektrik enerjisi alanında aldığı ihalelerin en yüksek bedellisi oldu. Antaya’nın yanı sıra Adana, Muğla, İzmir ve Manisa kentlerindeki kamu kurumlarından da ihaleler alan şirketin üstlendiği ihalelerden bazıları ve sözleşme bedelleri şöyle:

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi: 28 milyon 953 bin TL.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü: 21 milyon 68 bin TL.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü: 9 milyon 383 bin TL.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü: 8 milyon 256 bin TL.

BAKANLIĞI DA AYDINLATTI

Şirket, Ticaret Bakanlığı’nın ana binası ve hizmet binalarının 14 milyon 614 bin kilowatt elektrik enerjisi alımını üstlendi. 1 Ocak itibarıyla başlayan iş için bakanlık ile şirket arasında 13 milyon 656 bin TL’lik ihale imzalandı.

***

Tazminat ödemesi gerekiyor

Isparta’da incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerin, şirketin acil müdahale ekibi personeli ile ilgili gerekli ekipmanlarda eksiklikler tespit ettiği iddia edildi. İncelemenin tamamlanmasının ardından şirkete ceza kesilebileceği öğrenildi.
Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği ise 10 saat ve üzeri kesinti olan bölgelerde elektrik şirketini tazminat ödemeye mahkum ediyor. Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor:
“Kentsel dağıtım bölgesinde 10 saat, kentaltı dağıtım bölgesinde 11 saat ve kırsal dağıtım bölgesinde 12 saati aşan ve sebebi şebeke işletmecisi veya dışsal olan kesintiler için kullanıcının başvurusuna gerek duymaksızın kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenir. Kesinti başına uzun süreli kesinti tazminatı, anlaşma gücü 160 kVA altı olan mesken abonelerine 80 TL diğer abonelere ise 160 TL, anlaşma gücü 160 kVA ile 630 kVA (dahil) arasında olan kullanıcılara 480 TL, anlaşma gücü 630 kVA üzeri olan kullanıcılara 960 TL olarak ödenir.”