IŞİD üyesinden 'kazanç kapısı' savunması

Vaseiev, "Sahte pasaport yapma girişimim örgütsel bir eylem için değil, ekonomik bir kazanç içindi" sözleriyle kendini savundu.

IŞİD üyesinden 'kazanç kapısı' savunması

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan sahte kimlikle Türkiye’ye girmeye çalışırken yakalanan ve IŞİD’li teröristlere kimlik sağladığı belirlenen Bobirmirzo Vasiev’in yargılanmasına başlandı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık ve avukatı katıldı.

Vasiev, Özbek asıllı Rusya vatandaşı olduğunu, üniversite öğrenimi için 2014’de Mısır’a gittiğini, burada bir yıl kaldıktan sonra Güney Kore’ye geçtiğini söyledi.

2016’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığını, ardından kaçakçılar vasıtasıyla Hatay üzerinden Suriye’ye geçtiğini anlattı.

Burada insanlara yardımcı olmak için faaliyetlerde bulunduğunu iddia eden Vasiev, herhangi bir terör örgütü üyesi olmadığını, bu kapsamda Suriye’de bir eyleminin bulunmadığını öne sürerek, “İnsani yardım için 7 ay Suriye’de kaldım. Önceki ifademde silahlı eğitim aldığım yazılıyor ancak ben silahlı değil, savaş ortamında nasıl hayatta kalınabileceğine ilişkin eğitim aldım. Buradaki kamplarda nöbet tuttuğum doğrudur ancak bu silahlı nöbet değildi. Kampların etrafından dolaşıyorduk sadece” savunmasında bulundu.

Suriye’deki faaliyetlerinin ardından kaçak yollarla bir kez daha Türkiye’ye geldiğini ifade eden Vasiev, Ukrayna’ya gittiğini, bir süre sonra Türkiye’ye döndüğünde Esenboğa Havalimanı’nda Timur İsmailov adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalandığını kaydetti.

Bilgisayarında IŞİD üyelerine ait çok sayıda pasaport örneğinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine sanık Vasiev, şöyle devam etti:

“Açık konuşmak gerekiyorsa sahte pasaport düzenleyip bir kazanç kapısı elde etmek istiyordum. Bilgisayarımdaki pasaport örnekleri de bunun içindi. Sahte pasaport nasıl yapılır diye bunları incelemek için bilgisayarıma indirdim. Ama hiçbir şekilde sahte pasaport yapmadım, sadece benim kullandığım sahte pasaporttaki damgaları düzenledim. Sahte pasaport yapma girişimim örgütsel bir eylem için değil, ekonomik bir kazanç içindi.”

Evli ve bir çocuk babası olduğunu, tutukluluğunun devam etmesi durumunda ailesinin mağdur olacağını dile getiren Vasiev, tahliye edilmemesi halinde Rusya dışındaki bir ülkeye sınır dışı edilmek istendiğini sözlerine ekledi.

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırarak duruşmayı 28 Temmuz’a erteledi.