İran'dan, Atom Enerjisi Ajansı'na: Karşılık vereceğiz

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin nükleer faaliyetlerini denetleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) Yönetim Kurulunda Tahran aleyhinde alınan kararın "siyasi" olduğunu ve karara karşılık vereceklerini söyledi.

İran'dan, Atom Enerjisi Ajansı'na: Karşılık vereceğiz

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ı ziyaret eden Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile başkent Tahran’da bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulunda İran aleyhinde alınan karara değindi.

İki hafta önce İran Dışişleri Bakanlığı ve Atom Enerjisi Kurumundan bir heyetin Viyana’ya giderek, Tahran ile UAEA arasında “güçlü bir iş birliği” konusunda mutabakata vardığını hatırlatan Abdullahiyan, “Buna rağmen ABD ve üç Avrupa ülkesi, İran’a azami baskı uygulamak, iç ortamı etkilemek ve ikiyüzlü politikalarını sürdürmek için İran aleyhine bir kararı masaya yatırdı ve Ajansı bir kez daha suistimal etti” diye konuştu.

UAEA’nın “yapıcı olmayan bir karar aldığını” söyleyen Abdullahiyan, “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansında İran aleyhine yapılan çalışmalar, Ajansın statüsünün suistimal edilmesi ve işlevlerinin siyasallaştırılmasıdır. Uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerimize bağlı kalarak, bu gelişmelere karşılık vereceğiz ve etkin önlemler alacağız.” dedi.