İran'da protestocunun idam cezası durduruldu

Amini protestolarında, 'kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak' suçlamasıyla idama mahkûm edilen 23 yaşındaki Mahan Sadrat'ın cezası durduruldu.

İran'da protestocunun idam cezası durduruldu

İran’da, Mahsa Jîna Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarla ilgili olarak ‘kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak’ suçlamasıyla idama mahkûm edilen 23 yaşındaki Mahan Sadrat’ın cezasının askıya alındığı bildirildi. Sadrat’tan davacı olan ancak daha sonra şikayetini geri çeken Muhammed Rıza Kanbertaleb, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla konuya dair bilgi verdi.

Kanbertaleb, Sadrat’ın ailesinin çabası ve kamuoyu baskısının sonuç verdiğini ve yargı makamlarının idam kararını askıya aldığını kaydetti. Konuya dair resmi makamlardan henüz açıklama yapılmadı.

Baba Kazım Sadrat, dün İran medyasına yaptığı açıklamada, “Mahan, mahkeme oturumunda defalarca bıçağın elinde olmadığını söyledi ama muharebe (İran Ceza Kanunu’nda idam talebiyle yargılanmayı gerektiren suç) cezası verdiler ve şimdi de davanın infaza gönderildiğini söylüyorlar” demişti.

Yargı Erki’ne bağlı Mizan Haber Ajansı, 15 Kasım’daki haberinde, kimliği açıklanmayan bir göstericinin Tahran Devrim Mahkemesi’nde görülen duruşmalar sonucunda ‘bir kişiyi bıçakla yaralamak, kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak ve başkasına ait bir motosikleti ateşe vermek’ gibi suçlamalardan idama mahkûm edildiğini duyurmuştu. Daha sonra idama mahkûm edilen göstericinin Sadrat olduğu açıklanmıştı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkûm edilirken, 23 yaşındaki Muhsin Şikari adlı göstericinin cezası 8 Aralık’ta infaz edilmişti. Gösterilerle ilgili idam kararlarına ülke içi ve dışından tepkiler yükselirken, Birleşmiş Milletler (BM), 9 Aralık’ta, Şikari’nin idam edilmesini kınamıştı.