İran'da Mahsa Amani protestoları: Bir kişiye idam cezası

Haberde, kimlik bilgileri belirtilmeksizin Tahran Devrim Mahkemesi'nin göstericilerden birine idam cezası 5 göstericiye de hapis cezası verdiği, kararlara temyiz yolunun açık olduğu aktarıldı.

İran'da Mahsa Amani protestoları: Bir kişiye idam cezası

İran’da Tahran eyaletinde Mahsa Amani’nin hayatını kaybetmesi sonrası başlayan gösterilere katılan ve ‘isyan çıkarmakla’ suçlanan çok sayıda göstericinin yargılanması devam ederken, Tahran Devrim Mahkemesi 1 kişiye idam, 5 kişiye de hapis cezası verdi.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansı’nda yayımlanan haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatıyla, ‘protesto davalarının süratle, adalet ve hukuka dayalı ve aceleci davranmadan soruşturulma sürecinin başladığı ve sanıkların yargılanmasına devam edildiği’ belirtildi.

Haberde, kimlik bilgileri belirtilmeksizin Tahran Devrim Mahkemesi’nin göstericilerden birine idam cezası 5 göstericiye de hapis cezası verdiği, kararlara temyiz yolunun açık olduğu aktarıldı.

İdam cezasına çarptırılan kişi, ‘devlet kurumunu kundaklama, kamu düzenini ve huzurunu bozma, ulusal güvenliğe karşı açık ve gizli faaliyette bulunma, kamu malına kasten zarar verme ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak’la suçlanıyor.

Haberde ayrıca Devrim Mahkemesi’nin 5 kişiye de ‘milli güvenliğe karşı suç işlemek, kamu düzenini ve huzurunu bozmak amacıyla açık ve gizli faaliyette bulunmak’ gibi suçlamalarla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdiği kaydedildi.