İran ile nükleer müzakerede yeni iddia: Devrim Muhafızları terör örgütleri listesinden çıkarılabilir

Trump döneminde yabancı terör örgütleri listesine alınan Devrim Muhafızları Ordusu, nükleer müzakere sürecinde taviz olarak listeden çıkarılabilir.

İran ile nükleer müzakerede yeni iddia: Devrim Muhafızları terör örgütleri listesinden çıkarılabilir

ABD’nin, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (DMO) yabancı terör örgütleri listesinden çıkarmayı değerlendirdiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansının bugün geçtiği habere göre ABD, atacakları adımlara ve/veya DMO’nun faaliyetlerine ilişkin İran tarafından taahhüt verilmesi karşılığında bu kararı verebilir

Eski ABD Başkanı Donald Trump, DMO’nun yabancı terör örgütleri listesine eklendiğini Nisan 2019’da duyurmuştu. Trump, “DMO, İran hükümetinin küresel terörizm kampanyasını yönlendirme ve uygulama konusundaki ana aracıdır” demişti.

Konu hakkında bilgisi olan bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, DMO’nun listeden çıkarılmasının Cumhuriyetçilerin tepkisini çekeceğini vurguladı. Adı açıklanmayan yetkili, Washington’ın, İran’dan ne taahhüdü beklediğine henüz karar verilmediğini öne sürdü.

ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya gibi ülkelerle İran arasında devam eden nükleer anlaşma müzakerelerinin en sorunlu konularından birinin DMO olduğu, birden fazla kaynak tarafından iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise konuyla ilgili bir soruya, nükleer anlaşma müzakerelerinin merkezinde yaptırımların hafifletilmesi olduğunu söylemekten başka bir yanıt vermedi.

Öte yandan ABD’nin prestijli haber sitelerinden Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, ABD’nin DMO kararının doğrudan nükleer anlaşmayla ilgili olmayacağını öne sürdü. Buna göre DMO’nun terör örgütü listesinden çıkarılması, ABD ve İran arasında ikili anlaşma yoluyla kararlaştırılacak.