Irak'taki Şii siyasi gruplar yeni bir koalisyon için adım attı

Hadi el-Amiri liderliğindeki Irak Fetih parlamento koalisyonunun bir üyesi olan Hamid el-Musavi, el-Etar el-Tansegi olarak bilinen Şii Koordinasyon Komitesi'ndeki grupların yeni bir koalisyon kurma niyetinde olduğunu duyurdu.

Irak'taki Şii siyasi gruplar yeni bir koalisyon için adım attı

El-Fetih parlamento koalisyonundan bir temsilci, Şii Koordinasyon Komitesi’nde bulunan grupların 88 temsilciden oluşacak “el-Sebat’ul Vatani” adlı bir koalisyonun kurulacağını duyurdu.

Hadi el-Amiri liderliğindeki Irak Fetih parlamento koalisyonunun bir üyesi olan Hamid el-Musavi, el-Etar el-Tansegi (Koordinasyon Çerçevesi) olarak bilinen Şii Koordinasyon Komitesi’ndeki grupların yeni bir koalisyon kurma niyetinde olduğunu duyurdu.

Nas News haber merkezine göre Hamid el-Musavi’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle, “Koordinasyon çerçevesi anayasayı terk etmeye çalışmıyor, ancak bu gruplar 88 temsilciden oluşacak “el-Sebat’ul Vatani” koalisyonunu oluşturacaklar.”

Hamid el-Musavi, “Koordinasyon çerçevesi, koalisyonunda bağımsız temsilciler içerecek. Bir bakıma Yurtseverler Birliği’nden 18 temsilci bu yeni koalisyona katılacak.” dedi.

Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Bagil Talabani Pazartesi günü bir koordinasyon heyetine ev sahipliği yaptı. Heyet, Hukuk Devleti Koalisyonu başkanı Nuri el-Maliki, Hadi el-Amiri ve Asaib-i Ehli Hak Hareketi’nin genel sekreteri Kays el-Hazali’den oluşuyordu.

Görüşmede Irak’taki genel durum, siyasi gelişmeler ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin konular ele alındı. Bu toplantıya katılanlar, tüm Irak halkının taleplerini karşılamak için çalışan bir hükümet olacak ulusal bir uzlaşma hükümeti kurmak için görüşleri yakınlaştırma konusunda anlaştılar.

Yurtseverler Birliği ve Koordinasyon Çerçevesi, Irak’ın sorunlarını çözmek ve ülkeyi mevcut durumdan kurtarmak için barışçıl ve yasal bir yola ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Son seçimlerde Irak Sadr Hareketi 329 sandalyenin 73’ünü kazanırken, onu 37 sandalyeyle Sünni Koalisyonu, 33 sandalyeyle Hukuk Devleti Koalisyonu ve 31 sandalyeyle Irak Kürdistan Demokrat Partisi izledi. Kürdistan ve Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonu ise 17 sandalye elde etti.