İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere'de Boris Johnson'ın istifasının ardından yeni başbakan Liz Truss oldu. Johnson'ın görevini resmen devretmesi için prosedür yarın başlayacak. Truss, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

İngiltere’de Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve yeni başbakanı seçme süreci tamamlandı. Sadece Muhafazakar Parti’nin kayıtlı üyelerinin oy kullandığı seçimde, 60 bin 399 oya karşı 81 bin 326 oyla İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu.

Parti liderliği seçiminde 47 yaşındaki Truss, 42 yaşındaki eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile yarıştı. Truss liderlik yarışında oyların yüzde 57.4’ünü alırken, Sunak’ın oy oranı yüzde 42.6’da kaldı. 654 oy geçersiz sayılırken, seçime katılım oranı yüzde 82,6 oldu.

Truss yarın (6 Eylül) Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin yeni başbakanı olacak.

İngiltere’de başbakanın istifası, genel seçimlere gitme zorunluluğuna yol açmıyor. İktidardaki parti yeni bir lider seçiyor. İngiltere’de seçim sürecinin ilk aşamalarında, partili milletvekilleri iki aday kalıncaya dek oylama yapmış, Muhafazakar Parti liderliği için 20 Temmuz’da yapılan ilk oylamada Sunak ve Truss ilk iki sırayı almıştı.

Muhafazakar Parti lideri ve yeni başbakanı belirlemek için yapılan parti içi oy kullanma işlemleri, siber saldırı tehlikesi nedeniyle daha önce ertelenmişti.

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin kazandığı son genel seçim 12 Aralık 2019’da gerçekleştirilmişti.