İngiltere'de emekçiler grevde: Hükümet, Acil Durum Komitesi'ni topladı

Grev dalgasının yaşandığı İngiltere'de hükümet, Acil Durum Komitesi'ni toplantıya çağırdı. Komite başkanı, 'grevleri iptal etme' çağrısında bulundu.

İngiltere'de emekçiler grevde: Hükümet, Acil Durum Komitesi'ni topladı

İngiltere’de hükümet, artan grevler sürecinde bazı hizmetlerin sürdürülmesi için askerlerin ve memurların devreye sokulması gibi önlemlerin tartışılacağı Acil Durum Komitesi’ni (COBRA) toplantıya çağırdı. Hükümet, havalimanlarında greve çıkacak sınır güvenlik memurları ile ambulans görevlilerinin grevi sırasında askerlerin görev yapabileceğini açıkladı.

Komiteye başkanlık eden Kabine Bakan Yardımcısı Oliver Dowden, grevlerin ‘zarar verici’ olduğunu savunarak, “Grevlerin etkisini azaltmak için hükümet elinden geleni yapacak, ama aksamaları tümüyle önlemenin yolu, sendika patronlarının müzakereye dönmesi ve zarar veren grevleri iptal etmeleridir” dedi.

Sendikalar, hayat pahalılığı ve yıllardır zam alınmaması nedeniyle enflasyon karşısında eriyen ücretlere makul miktarda zam yapılmasını talep ediyor. Başbakanlık ofisi, bağımsız kurulların önerilerinin dikkate alındığını ve hükümetin, ücret zamlarının enflasyonun artmasına yol açacağı endişesi taşıdığını belirtti. Havalimanlarındaki pasaport kontrol görevlilerinin yüzde 75’ini temsil eden kamu çalışanları sendikası (PCS) yüzde 10 ücret artışı talebiyle 23-31 Aralık tarihleri arasında greve gideceklerini açıklamıştı.

Noel sezonunda seyahatlerdeki aksamaların asgariye indirilmesi amacıyla askeri personelin pasaport kontrolü ve sınır güvenlik görevlisi olarak eğitilmesine başlanmıştı. Ambulans çalışanlarının 21 Aralık’taki greviyle eş güdümlü olarak paramedik ve acil hat görevlilerinin de greve çıkması nedeniyle askerler de işe alışmak için bazı hastanelere gönderilmeye başlandı. Sağlık alanındaki grevler acil durum hizmetlerini etkilemeyecek.