İngiltere tepki çeken anlaşmada ısrarcı: Göçmenler Ruanda'ya gönderilecek

Zahawi, "Birleşik Krallık’a gelmek istiyorsanız, yasal yollardan başvurun, dikkate alınacaksınız; ancak yasadışı bir yoldan gelirseniz otomatik olarak Ruanda'ya gönderileceksiniz" dedi.

İngiltere tepki çeken anlaşmada ısrarcı: Göçmenler Ruanda'ya gönderilecek

İngiltere, Nisan ayında ülkeye gelen göçmenleri sınır dışı etmek amacıyla Ruanda ile anlaşma imzaladı.

Söz konusu karar, göçmen hakları savunucuları ve sivil toplum tarafından geniş çapta kınanırken, Maliye Bakanı ve Muhafazakar Milletvekili Nadim Zahawi, İngiliz hükümetinin göçmenleri Ruanda’ya göndermekte “kararlı” olduğunu söyledi.

Washington ziyareti sırasında Rûdaw’dan Diyar Kurda’ya konuşan Zahawi, “Bu politika çok yerinde… Hükümet bunu yapmaya kararlı. Ruanda’nın göçe ihtiyacı olan bir yer. Ekonomisini başarıyla inşa ediyor. Ve bence bu doğru bir politika” diye konuştu.

Plana rağmen, İngiliz hükümeti geçen ay Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye geçen göçmen sayısının yeni bir zirveye ulaştığını söyledi. Buna göre 23 Ağustos itibariyle yaklaşık 22.670 geçiş kaydedildi.

Haziran ayında birkaç düzine sığınmacıyı Ruanda’ya taşıyacak olan uçağın uçuşu, kalkışından kısa bir süre önce iptal edilmişti.

Zahawi, mültecilerin Ruanda’ya gönderilmesi planını dünyanın farklı yerlerinden masum insanları sömüren ve küçük teknelerle hayatlarını tehlikeye atan mafya ve insan kaçakçılarının planını da bozacağını iddia etti.

“Gençlerin ve masum insanların hayatlarının bu şekilde ellerinden alındığını görmek gerçekten çok kötü ve çok üzücü” diyen Zahawi, bu yüzden insan ticaretini bitirmek istediklerini ve dolayısıyla Ruanda kararının doğru olduğunu düşündüğünü belirtti.

Zahawi, “Birleşik Krallık’a gelmek istiyorsanız, yasal yollardan başvurun, dikkate alınacaksınız; ancak yasadışı bir yoldan gelirseniz otomatik olarak Ruanda’ya gönderileceksiniz” dedi.

İngiltere, sığınmacıların yeniden yerleşimi ve entegrasyonuna yardımcı olmak için Ruanda’ya yaklaşık 157 milyon dolarlık ön ödeme yapmıştı.