İKD'den AKP'nin yasaklamalarına tepki

"AKP’nin sahte özgürlük söylemleri ve kimi çevrelerin 'özgürlükçü laiklik' diyerek gerici politikalara destek verdiği günlerden, bugün inançlar, gelenekler, örf ve adetler gerekçe gösterilerek, fiilen şer-i hukukun adım adım tesis edildiği bir noktaya gelinmiştir."

İKD'den AKP'nin yasaklamalarına tepki

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) AKP’nin konser ve festivallere ardı ardına koyduğu yasaklara ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şer-i hukukun adım adım tesis edildiği bir noktaya gelindiği belirtilirken, kadınların AKP’nin Yeni Türkiyesi’ne de yobazların fetvalarına da sığmayacağı vurgulandı. “Şarkılarımız rüzgara kavuşacak, kahkahalarımız sokaklarda özgürce dolaşacak” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Son günlerde sanatçılara dönük baskı ve yasaklamalar, konser ve etkinlik iptalleri gündemden düşmüyor. Eskişehir’de gerici çevrelerin talebiyle  Anadolu-Fest’in yasaklanmasının ardından, sanatçılara karşı değişik bahanelerle yasaklamalar devam etmektedir. Son olarak gericilerin hedef gösterdiği Melek Mosso’nun konseri Isparta Belediyesi tarafından, ODTÜ’de ise Bahar Şenliği kapsamındaki konserler Rektörlük tarafından iptal edilmiştir.

‘’Halkın dini değerlerine, geleneklerine aykırı’’ gibi ifadelerle adeta şer-i hukuk tesis etmeye çalışan, ‘’bayan şarkıcı bize yakışmaz’’ diyerek ayrımcılığı körükleyen, ‘’iffetsizlik, ahlaksızlık’’ gibi nefret söylemleri ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler toplumu gerici zihniyetleri doğrultusunda akıllarınca hizaya sokmaya çalışmaktadır.  Bütün bu söylemler yirmi yıllık AKP iktidarının kadına bakışının özetidir.

Kadınları ikincilleştiren ve ayrımcılığı körükleyen, nefret söylemleri ile alenen suç işleyenler hakkında yasal işlem yapılması gerekirken sanatçıların konserlerinin yasaklanmasının izahı yoktur. Sosyal yaşamın dini referanslarla düzenlenmesi, bunun için her türlü baskının uygulanması Anayasa’nın laiklik ilkesinin alenen yok sayılması, ayaklar altına alınmasıdır.

AKP’nin sahte özgürlük söylemleri ve kimi çevrelerin “özgürlükçü laiklik” diyerek gerici politikalara destek verdiği günlerden, bugün inançlar, gelenekler, örf ve adetler gerekçe gösterilerek, fiilen şer-i hukukun adım adım tesis edildiği bir noktaya gelinmiştir. Gericilerin özgürlük anlayışı tam da budur. Bundan sonraki adımlarının ‘günahtır’ diyerek kadınların sesini kesmek olacağı açıktır.

Ancak açık olan bir başka şey bu ülkenin aydınlanma mirasının köklerinin çok derinlerde olduğudur. Kadınlar AKP’nin Yeni Türkiyesi’ne de yobazların fetvalarına da sığmaz.

Sanatçılara uygulanan baskıya, yasaklamalara, kıyafetleri gerekçe gösterilerek kadın sanatçıların taciz edilmesine sessiz kalmayacağız.

Sanatımızla, şarkılarımızla, türkülerimizle ve kahkahalarımızla sahnede, sokakta ve hayatın her alanında olmaya devam edeceğiz. Tebaa değil, yurttaş olarak, özgürce yaşayacağımız, laik bir ülkeyi kendi ellerimizle yeniden kuracağız.”