İBB'in metro inşaatı Cumhurbaşkanlığı kamu yatırım programına dahil edilmedi

İBB'in İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metro inşaatı Cumhurbaşkanlığı kamu yatırım programına dahil edilmedi.

İBB'in metro inşaatı Cumhurbaşkanlığı kamu yatırım programına dahil edilmedi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. NEDEN?” paylaşımı ile tepki gösterdiği proje onay süreci hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı.

İBB tarafından proje ve finansı hazırlanan, şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet verecek 18,4 km’lik Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay beklediği belirtilerek “6 raylı sistem hattıyla entegrasyon sağlayacak, metrobüs ve E-5 trafiğini rahatlatacak çok önemli proje, 1 yıla yakındır sadece imza bekliyor” denildi.

“METROBÜS VE E-5’İ RAHATLATACAK”

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, İstanbul’un raylı sistem açısından bugüne kadar hiçbir yatırım yapılmamış batı kesimindeki ilk metro hattının güncelliğini yitirmiş proje çalışmalarına, 2019’da hızla başlandığı, metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildiği anlatıldı. Revize projenin Mart 2021’de yeniden bakanlığa gönderildiği, finansmanın da Mayıs 2021’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Şehir Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlanarak yatırım bütçesinin hazır hale getirildiği belirtildi.

KAMU YATIRIM PROGRAMINA DAHİL EDİLMEDİ

İBB yönetiminin, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulunduğu  ancak Cumhurbaşkanlığı’nın AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdiği aktarıldı. Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu’nun 15 Ocak’ta açıklanan kamu yatırım programına dahil edilemediği belirtildi.