Hulusi Akar'dan Libya açıklaması: Silahlı gruplar nizami orduya dahil edilmeli

Libya'da da güvenliğin önemli bir konu olduğunu kaydeden Akar, bunun için düzenli ordunun kurulması gerektiğini, diğer silahlı grupların da buraya entegre edilmesiyle güvenliğin sağlanabileceğini söyledi.

Hulusi Akar'dan Libya açıklaması: Silahlı gruplar nizami orduya dahil edilmeli

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Libya-Türkiye ilişkilerinin 500 yıllık tarihe dayandığını belirten Akar, “Libya’nın toprak bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve istikrarı bizim için gerçekten çok önemli. Bu konuda elde edilen kazanımlar var. Bu kazanımların muhafaza edilmesi yine Türkiye ile Libya arasında iş birliğini gerekli kılmaktadır” dedi.

Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan “mutabakat muhtıraları”nın önemine işaret eden Akar, Libya’da zaman zaman “Türkiye’nin yabancı bir güç” olarak gündeme getirildiğini anımsatarak, “Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları kesinlikle burada yabancı güç değil. Biz burada Libya’nın dost ve kardeş bir ülkenin unsurlarıyız” dedi.

Barış ve istikrar için seçimlerin gerçekleşmesi gerektiğine dikkati çeken Akar şöyle devam etti: “Libya Libyalılarındır diyoruz. Her konuda biz birlik ve beraberlik istiyoruz, iş birliği istiyoruz. Biz sizin için çalışıyoruz, biz sizin için varız. Bunun dışında bizim herhangi bir gündemimiz söz konusu olamaz.”

Libya’da da güvenliğin önemli bir konu olduğunu kaydeden Akar, bunun için düzenli ordunun kurulması gerektiğini, diğer silahlı grupların da buraya entegre edilmesiyle güvenliğin sağlanabileceğini söyledi.

TSK’nın Libya’daki 5 merkezde eğitimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Akar, bu eğitimleri “Libyalıların güvenliği için geleceğe yatırım olarak” değerlendirdi ve burların tüm Afrika bölgesi için eğitim merkezleri haline geleceğini kaydetti.