Hırvatistan, Ukrayna ile Rusya arasında çatışma çıkarsa NATO’daki askerlerini geri çekecek

Milanovic, Rusya ile Ukrayna arasında çatışma çıkması halinde, NATO gücü olarak doğu Avrupa’ya konuşlandırılmış olan Hırvat askerlerini ülkelerine geri çağıracağını söyledi.

Hırvatistan, Ukrayna ile Rusya arasında çatışma çıkarsa NATO’daki askerlerini geri çekecek

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında, “NATO’nun -ittifak üyelerinden belli bir ülkenin ya da ABD’nin değil- askeri varlığını güçlendirdiğine ve istihbarat gemilerini gönderdiğine ilişkin açıklamaları görüyorum. bizim bununla hiçbir ilişkimiz yok ve olmayacak, bunu sizlere garanti ederim” ifadelerini kullandı.

NATO üyesi olmasına karşın Hırvatistan’ın bölgeye asker göndermeyeceğini belirten Andrew McNeil belirten Milanovic şunları ekledi:

“Asker göndermemekle sınırlı kalmayacağız, gerilim tırmanırsa her bir Hırvat askerini geri çağıracağız. Bu yaşananların ne Ukrayna ne de Rusya ile bir ilgisi var. Olanlar tamamen Amerikan iç politikasının dinamikleriyle, (ABD Başkanı) Joe Biden’la ve onun yönetimi ile ilişkili. Onları desteklemiştim fakat uluslararası güvenlik açısından tehlikeli davrandıklarını görüyorum.”

Milanovic’in açıklaması, NATO yetkililerinin dün, doğu Avrupa’daki güçlerini savaş gemileri ve uçakları ile takviye edeceklerini ve askerlerini de teyakkuz hâline geçirdiklerini duyurmasını izledi.