HDP ve MHP arasındaki ırkçılık tartışmasına Süleyman Soylu da dahil oldu

HDP grubu adına yapılan konuşmalar sırasında kürsüye gelen HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Dedeoğlu ailesinin uğradığı ırkçı saldırıyı hatırlattı.

HDP ve MHP arasındaki ırkçılık tartışmasına Süleyman Soylu da dahil oldu

TBMM Genel Kurulu’nda bugün 2023 yılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bütçeleri görüşülürken; meclisten sık sık tansiyon yükseliyor.

HDP grubu adına yapılan konuşmalar sırasında kürsüye gelen HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Dedeoğlu ailesinin uğradığı ırkçı saldırıyı hatırlattı.

Tiryaki “Sayın bakan bunu size söylüyoruz. O fotoğraflardan daha önemli bir şey söyleyeceğim. Bakın aile 4 Temmuz günü resmi tikli hesabınızdan size doğrudan başvurmuş. Bütün kayıtlar burada. Sayın bakana katliamdan önce tikli hesaptan başvurmuş. 5 Temmuz’da 3 kez başvurmuş, 6 Temmuz’da 2 kez başvurmuş., 7 Temmuz’da bakana 2 kez başvurmuş. 10 Temmuz’da bir kez başvurmuş, 13 Temmuz’da bir kez başvurmuş, 18 Temmuz’da bir kez başvurmuş. Ne yapmış sayın bakan. Hiçbir şey yapmamış” dedi.

Tiryaki’nin sözleri sonrası söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, katliamın nedenini aileler arasındaki ‘husumete bağladı.

Bülbül, ”10 yılı aşkın süredir devam eden husumeti, ırkçı bir cinayet olarak ifade etmek sorumsuzluktur. Aileler arasında geçmişten devam eden bir husumet olduğu biliniyor. Buradan ‘Biz ülkücüyüz. Şöyleyiz, böyleyiz’ demek kardeş kavgası yaratmaktır” ifadelerini kullandı.

Bülbül’ün açıklamalarına cevap vermek için yeniden kürsüye gelen HDP’li Tiryaki ise dava dilekçesinde yer alan sanığın ifadesini hatırlatarak, ”Katliamı gerçekleştirenler kendileri ile ilgili bu ifadeyi kullanıyor. ‘Ülkücüyüz, sizi ortadan kaldıracağız’ ifadeleri dava dilekçesinde yer alıyor. Kendisine ülkücüyüm diyen birileri siz Kürtsünüz sizi ortadan kaldıracağız diyor. Buna ırkçılık dışında ne söylenebilir?” diye konuştu.
Bu sözler sonrası bir kez daha kürsüye gelen MHP’li Bülbül tansiyonu yükseltti.

Bülbül, ”10 yıldan beri devam eden husumeti nasıl açıklıyorsunuz? Gelmiş son hadiseyi anlatıyorsunuz? Çok acı bir cinayet. Ama siz bunu ülkücülükle bağlantılandırdığınız zaman Türkiye’ye kötülük etmiş olursunuz” dedi.

Gerilimin artmasının ardından HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş söz alarak ülkücüler tarafından ölümle tehdit edildiğini söyledi.

Beştaş, ”’Kürtler uslandı mı?’ diye failin ses kaydı var. Öldürülenler Kürt. Bir çok delil var dosyada. Bu ırkçılık ve soykırımdır. Irkçılıkla mücadele ırkçılığı kabul ederek başlar. Ülkücü Ocakları bir haftadır beni tehdit ediyor. Aynı ölüm tehditlerini bana da yapıyorlar” dedi.

HDP ve MHP arasındaki gerilime İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dahil oldu.

Söz alan Soylu, ”Olay olunca Konya’ya aileye gittik. Ailenin büyükleri ile birlikte olduk. Baş sağlığı diledik. Biz çıktık bir konuşma yaptık. Oradan baş sağlığı dileyerek ayrıldık. O günden beri 7 kişi hayatını kaybetti ve katil yaklaşık 3. gün yakalandı.

Bir ifadede belirli cümleler ortaya konuldu. Sonra maktüllerden Sibel Dedeli gelerek ‘Biz o zaman kızgınlıkla bu ifadeyi verdik. Buradan ayrımcılık söz konusu değildir’ dedi. Her konuyu ırkçılık meselesine getirmek ırkçılığın kendisidir. Hiç bağırma. Sizin işinize gelebilir. Kürtler bizim kardeşimizdir” diye konuştu.

Tartışma HDP’li Beştaş’ın sözleri ile sona erdi.

Beştaş’ın sözler şöyle oldu:

”Sadece bir kişiye tetikçiye ceza verilerek arkasındaki güçler aklanmış. Öldürülen aile HDP’li değil, AKP’li bir aile. İlk günden beri aile ile görüşüyoruz. Biz baştan sona bu davayı takip ettik. Irkçılığa ırkçılık demek bu kadar zor mu? Yüzlerce telefon kaydı var. Daha dün Roboski var. Bu da bugün oldu” dedi.