Hafıza-i Beşer | Ernesto Che Guevara katledildi

"Ernesto 'Che' Guevara başta sosyalist/komünistler'e olmak üzere diğer tüm emekçi halklara önemli bir miras bırakmıştır. "

Hafıza-i Beşer | Ernesto Che Guevara katledildi

Ernesto “Che” Guevara veya halklar arasında bilinen diğer bir ismiyle “el Che”, 9 Ekim 1967’de katledildi.

İrlanda ve İspanyol kökenli bir ailenin beşinci çocuğu olarak 14 Haziran 1928’de Arjantin’de dünyaya gelen Che, küçük yaşlarından itibaren politik bir tavır sergilemeye başlamıştır ancak bu politik tavır, 1951’de biyokimyager arkadaşı Alberto Granado ile yapacağı Güney Amerika turuna kadar olgunluğa ulaşamayacaktı. 1951 senesinde “Motosiklet Günlükleri” adlı eserine de ilham kaynağı olan ve motosikleti ile Latin Amerika gezisinde tanık olduğu eşitsizlik ve yoksulluk manzaraları onda var olan bir nüvenin filizlenmesiyle sonuçlandı. Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğunu görerek Marksizm’i incelemeye başladı.1959 senesinde Küba’da yönetimi ele geçiren Fidel Castro’nun 26 Temmuz Hareketi’ne katıldı. 1956 senesinde Granma yatına yapılan baskında birçok yoldaşını kaybetti. O sırada çatışmadan geri çekilen bir yoldaşının bıraktığı cephanesini almak için elindeki tıbbi malzemeyi bıraktı bu an, ‘doktordan savaşçıya’ dönüştüğü an olarak tarihe geçti. Che, çatışmalarda gösterdiği cesaret ve devrimden hemen önceki “Santa Clara” baskınında sergilediği askeri stratejiden dolayı ‘Comandante’ olarak anılmaya başlandı. 7 Şubat 1959’da ‘doğuştan Küba vatandaşı’ ilan edildi.

Küba’da bulunduğu sürede: La Cabana hapishane komutanlığı, Küba Merkez Bankası başkanlığı, Ulusal Toprak Reformu Enstitüsü ve Sanayi Bakanlığı ‘nda bakan olarak görev aldı. Birleşmiş Milletler ‘de Küba temsilcisi olarak konuşma yaptı. 1965’te Cezayir’de yaptığı konuşma ise şöyledir:

“Ölümüne olan bu mücadelede hiçbir sınır yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde meydana gelen olaylara kayıtsız kalamayız. Bir ülkenin emperyalizme karşı zaferi bizim zaferimizdir, aynı şekilde yenilgisi de bizim yenilgimizdir.”

1965 senesinin ekim ayında Fidel Castro’nun okuduğu bir mektupta Küba’dan ayrıldığı duyuruldu.

Küba devrimini paradigma olarak alan Che’nin ilk durağı Kongo oldu. Buradaki birtakım çabalar sekteye uğradıktan sonra Darüsselam, Prag ve ADC’de bulundu. Enternasyonalizm’i ruhunda taşıyan Che Bolivya ‘da 50 kişilik gerilla ordusu kurarak düzenli orduya karşı savaştı, CIA, Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri ve Bolivya Ordusu’nun ortak operasyonu sonucunda yakalanan Che, yargılanmadan öldürüldü. Cesedi Vallegrande yakınlarına gömüldü. 1997 yılında cesedinden kalan kemikleri, Santa Clara’daki anıt mezarına askeri bir törenle taşındı. Ernesto “Che” Guevara, başta sosyalist/komünistler’e olmak üzere diğer tüm emekçi halklara önemli bir miras bırakmıştır.

Che: Yaşadı, yaşıyor, yaşayacak…