Hafıza-i Beşer | Ernest Hemingway yaşamını yitirdi

Romancı, hikâye yazarı ve gazeteci Ernest Miller Hemingway, tarihte bugün 2 Temmuz 1961'de hayatını kaybetti.

Hafıza-i Beşer | Ernest Hemingway yaşamını yitirdi

Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi, basit yazma tekniği ve sade üslubu nedeni ile “Dünyanın en kısa öyküsünü” yazdığı iddia edilen Ernest Miller Hemingway, tarihte bugün 2 Temmuz 1961’de hayata gözlerini kapadı.

5 çocuklu bir ailede gözlerini açan yazar ismini babası ve amcasının isimlerinden almıştır. Sanat ile tanışması eski bir müzisyen olan annesi Grace Hall Hemingway tarafından olacaktı. Michigan Gölü kıyısında annesinden müzik dersleri alan yazar, yaşamı boyunca seveceği aktiviteleri de burada öğrenecekti.

İlk yazarlık deneyimini bir okul gazetesi olan Trapeze’de yaşayan Hemingway, burada ilk makalelerini kaleme alacaktı. Bu dönemde Ring Lardner, Jr.” adında bir takma ad  kullanan yazar, dönemin ünlü spor köşe yazarı Ring Lardner’dan etkilendiği de söylenebilir. 1917 ‘de liseyi bitiren yazar, ailesinin isteklerine karşı gelerek ilk profesyonel gazetecilik deneyimini Kansas City Star adında bir gazetede muhabir olarak adım attı.

1. Paylaşım Savaşı sırasında çeşitli görevler üstlenen yazar,  Kızılhaç’ta çalışmaya başlar başlamaz gazetedeki işinden ayrıldı.

Orduda bir süre görev yapan yazar, bir süre sonra ambulans şoförlüğüne geçti. 1918’de bir İtalyan askerini cepheye taşımaya çalışırken bacaklarından yaralanan Hemingway, yaşananların ardından İtalyan gazeteleri yazarı kahraman ilan etti, bu durum sonrasında İtalyan hükûmeti, yazarı Gümüş Onur Madalyası ile ödüllendirdi.

Savaş yıllarının ardından ABD’ye dönen yazar, ilk eşi Hadley Richardson’la 1921’de tanıştı. Toronto’da Daily Star adlı bir gazetede iş bulan yazar Paris’e taşındı. Burada Amerikalı yazarlar F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ezra Pound ve İrlandalı James Joyce ile tanıştı. Toronto Daily News gazetesi onu 1922’de savaş muhabiri olarak İstanbul’a gönderdi. Türkiye’de bir ay kadar kaldı ve İzmir Yangını’ndan sonra yaşanan göç ile ilgili haberler yaptı. 1923 yılında Amerika’ya dönen yazar, ilk çocuğu John Hadley Nicanor’ı kucağına aldı, aynı yıl ilk kitabı olan “Üç Öykü ve 10 Şiir” yayımlandı.

1936’da savaş muhabiri Martha Gellhorn ile tanışan Hemingway, İspanya İç Savaşı sırasında Gellhorn ile birlikte İspanya’ya gitti. İspanya’da savaş muhabiri olarak görev yapan yazar, burada Beşinci Sütun adlı otobiyografik bir piyesi kaleme aldı.

2. Paylaşım Savaşı sırasında aktif görevler üstlenen yazar, Nazi Almanyası’nın 1944’te teslim olmasıyla beraber Amerikan güçleriyle birlikte batıdan Paris’e girdi. Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olan bu davranış sonrası askeri mahkemede yargılandı.

Küba’ya taşınan yazar burada ona Nobel ve Pulitzer Ödülü getirecek olan “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı eserini yazdı. 1959’da Küba’dan ayrılan yazar, Küba devriminden sonra da Küba’ya gelip gitmeye devam etti.

Sağlık sorunları iyice artan yazarın ruhsal sağlığı da iyice kötüye gitti. Bir gün eşi onu evin mutfağında elinde tüfek ile bulunca hastaneye kaldırıldı, elektroşok tedavisi gördü. Taburcu olduktan iki gün sonra 1961’de evinde kendini av silahı ile vurarak hayatına son verdi.