Hafıza-i Beşer | 5 Mart 2013 - Hugo Chavez hayatını kaybetti

Venezuela'da bir dizi devrimci atılımı gerçekleştiren Hugo Chavez, 5 Mart 2013 Salı günü hayatını kaybetti.

Hafıza-i Beşer | 5 Mart 2013 - Hugo Chavez hayatını kaybetti

Hugo Rafael Chavez Frias, bir işçi sınıfı ailenin çocuğu olarak Sabaneta, Barinas’ta doğan Chávez, kariyerine subay olarak başladı. Ülkenin politik sistemini eleştiren Chávez, 1980’lerin başlarında gizlice Bolivarcı Devrimci Hareket-200 (MBR-200) kurdu.

1992 yılında Başkan Carlos Andres Perez hükümetine karşı başlattıkları darbe girişimi başarısız oldu. 2 yıllık hapislik sürecinden sonra Beşinci Cumhuriyet Hareketi kuruldu ve 1998 yılında Venezuela devlet başkanı seçildi. Ardından Venezüella devlet yapısını ve bazı marjinal grupların haklarını değiştirdiği yeni bir anayasa tanıttı ve 2000 yılında yeniden seçildi. Yaptığı ikinci başkanlık dönemi Bolivarcılık misyonlarını izleyen bir sistemi tanıtan Chavez, komünal konseyler ve işçilerce yönetilen kooperatifler kurarak bir dizi toprak reformunu hayata geçirerek, çeşitli kilit sanayileri kamulaştırdı.

27 Kasım 2012’de, Chavez kanser yüzünden daha fazla tıbbi tedavi için Küba’ya seyahat etme planlarını açıkladı. 18 Şubat 2013 tarihinde, Küba’daki kanser tedavisinden 2 ay sonra Venezuela’ya döndü. 4 Mart’ta, solunum sorunları kötüleşti ve yeni, ciddi solunum yolu enfeksiyonu hastası olduğu Venezuela hükümeti tarafından açıklandı. 5 Mart 2013 Salı günü hayatını kaybetti.