Hafıza-i Beşer | 11 Şubat 2015 - Özgecan Aslan katledildi

7 yıl önce bugün Mersin'de vahşice katledilen Özgecan Aslan anılıyor.

Hafıza-i Beşer | 11 Şubat 2015 - Özgecan Aslan katledildi

11 Şubat 2015 tarihinde bindiği minibüste, minibüs şoförü tarafından cinsel tacize uğrayan ve sonrasında vahşice katledilen Özgecan Aslan ölüm yıldönümünde anılıyor. Haberinin alınmasıyla birlikte Türkiye’de milyonlarca kişiyi ayağa kaldıran olay, 4 yıl önce Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşanmıştı.

Mersin Çağ Üniversitesi psikoloji bölümü 1. sınıf öğrencisi olan 19 yaşındaki Özgecan Aslan, okulundan çıkıp eve gitmek üzere minibüse bindi. Minibüste tek yolcu olarak kalınca şoför Suphi Altındöken yolunu değiştirerek hattın dışına çıktı. Özgecan’ın farketmesinden sonra tepki gösterip tartıştı. Şoför Suphi Altındöken tecavüz girişiminde bulununca kendini korumak için biber gazı kullanan Özgecan’ı demir çubuk ile vahşice dövdü ve bıçakladı. Tarsus’a geri dönen zanlı olayı babasına ve bir arkadaşına anlattı ve yardım istedi. Üç kişi olay yerine döndü ve Özgecan Aslan’ın cesedini ormanda ateşe verdi. Özgecan’ın direndiği sırada zanlı Suphi Altındöken’in yüzüne tırnaklarını geçirmesi nedeniyle bu üç kişi Özgecan’ın ellerini keserek, olası bir DNA tespitinde bir eşleşmenin önüne geçmek istedi.

Zanlıların tümünün yakalanmasından sonra polise verdikleri ifadeler sonucu Özgecan’ın cesedi, Cinderesi yatağında yüzünün ve vücudunun bir bölümü yanmış halde bulundu. Tarsus Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ceset yandığı için kimlik tespiti Özgecan’ın kıyafetleri üzerinden yapılabildi.

Yakalanan Suphi Altındöken mahkemesi için zorunlu olan avukatı bulamadı. Mersin Barosu’nun 1.600 avukatı “Böyle bir caninin yanında olmak istemediklerini” beyan etti ve baro da davaya avukat vermeyi reddetti. Sorgulama aşamasında yer alan iki avukattan birisi şüphelilerin akrabası, diğeri de olayın iç yüzünü öğrendikten sonra desteğini çeken bir avukat olunca şüpheliler mahkemeye gönderilemedi.

3 Aralık 2015’te gerçekleşen son duruşmada mahkeme, Suphi Altındöken’e “nitelikli cinsel saldırı ve canavarca hisle öldürme”, Fatih Gökçe’ye “canavarca his ve nitelikli cinsel saldırıyla kasten öldürme”, Necmettin Altındöken’e ise “Canavarca his ve eziyetle kasten öldürme” suçundan, 3 zanlıya’da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme üç sanığa verdiği bu cezaların yanı sıra, tecavüz ve diğer suçlardan, Suphi Altındöken’e 27 ve arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl hapis cezası daha verdi.

Öte yandan katil Suphi Altındöken’in sosyal medyaya yayılan fotoğraflarında katilin ülkücü faşist olduğu görülmüştü. Birçok karede MHP’lilerin sembolü olan kurt işaretini yaparken görülen Suphi Altındöken’in bir fotoğrafta da silahlı şekilde görüldüğü ortaya çıkmıştı.

Ahmet Suphi Altındöken, 11 Nisan 2016 tarihinde Adana Kürkçüler E tipi kapalı cezaevinde Gültekin Alan tarafından silahlı saldırıda öldürüldü.