Haaretz: AB, İsrail polisiyle işbirliğini dondurdu

Avrupa Birliğinin (AB), İsrail'de yeni hükümeti kurması beklenen Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik politikaları nedeniyle İsrail polisi ile işbirliğini dondurduğu bildirildi.

Haaretz: AB, İsrail polisiyle işbirliğini dondurdu

Haaretz gazetesinin haberine göre, AB, İsrail’in AB Büyükelçisi Chaim Regev’e, İsrail Polisi ile AB Polis Teşkilatı (Europol) arasındaki istihbarat işbirliğine yönelik taslak anlaşmayı dondurduğunu iletti.

Kararın, İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimlerden zaferle ayrılan Likud Partisi lideri Netanyahu’nun başını çektiği sağ bloğun içinde yer alan ve yeni koalisyon hükümetinde söz sahibi olması beklenen aşırı sağcı partilerin yarattığı endişeler nedeniyle alındığı belirtildi.

AB ile İsrail arasında eylül ayında imzalanan ve Avrupa Parlamentosunun onayını gerektiren taslak halindeki işbirliği anlaşması, suç ve terörizmle mücadele için üye ülkeler arasındaki istihbarat alışverişini iyileştirmeyi amaçlıyordu.

Kararın ayrıca İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik politikalarda tek taraflı adımlar atmasının AB ile işbirliğini tehlikeye atacağına dair AB’nin İsrail’e verdiği “ilk sinyal” olduğu vurgulandı.

Haaretz gazetesi, Avrupa’nın halihazırda imzalanmış olan bir taslağı devam ettirmeme yönündeki alışılmadık kararının Tel Aviv yönetiminde “tehlike işaretleri yarattığı” yorumunda bulundu.

İsrail hükümetinden ise karara yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı.

Son yıllarda İsrail ile AB ülkeleri arasındaki karşılıklı istihbarat paylaşımının, Avrupa ülkelerinde bir dizi terör saldırısının engellenmesini sağladığı ve İsrail’deki organize suçla mücadeleye de yardımcı olduğu belirtiliyor.