Güncelleniyor | Üçüncü gününde Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon üçüncü gününde.

Güncelleniyor | Üçüncü gününde Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Operasyonun üçüncü gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

01.50

SpaceX’in sahibi Elon Musk, uydudan internet erişimi sağlayan Starlink sisteminin Ukrayna için aktif olduğunu duyurdu.


01.40

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurdu. ABD’nin bu kararı aldığı aktarılıyor.

23.05

Rus uzay ajansı Roscosmos’un Başkanı Dmitriy Rogozin, Almanya’nın yörüngedeki ortak uzay gözlemevi Spektr-RG’deki teleskopunu kapatacağını ifade etti.

Rogozin, Roscosmos’un Rusya ve Avrupa’nın ExoMars-2022 isimli ortak projesini korumayı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) işbirliğini sürdürmeyi istediklerini kaydetti.


22.45.

YouTube, başta RT olmak üzere Rus kanallarının gelir elde etmesini engelledi


22.35

Finlandiya’nın NATO üyeliği için gereken 50 bin imzanın toplandığı, NATO’ya üyelik tasarısının parlamentoya sunulacağı belirtildi.


21.50

Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’ndeki ofisine göre, Rovenki kentindeki petrol tesisinde patlama meydana geldi.

21.30

Almanya Başbakanı Scholz, “Rus saldırısı bir dönüm noktasıdır. Putin’in işgalci ordusuna karşı Ukrayna’yı desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapmak görevimizdir. Bu nedenle dostlarımıza 1000 adet tanksavar ve 500 adet stinger füzesi ulaştırıyoruz” açıklaması yaptı.


21.05

ABD Başkanı Joe Biden, ABD merkezli bi TV kanalına konuşurken “Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” dedi.


20.50

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Rusya’yla müzakereyi organize etmeyi önerdiğini açıkladı.


20.20

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kiev rejiminin sivillere kontrolsüz bir şekilde otomatik tüfek, bomba atar ve mühimmat dağıttığı belirtildi.

Sputnik‘in aktardığına göre Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Ukrayna sakinlerine sesleniyoruz. Suçlu Kiev yetkililerinin tüm ağır silahları şehirlerin yerleşim alanlarından derhal kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.


19.08

Belçika Cumhurbaşkanı Alexander De Croo, yaptığı açıklamada Romanya’ya 300 asker konuşlandıracaklarını ve Ukrayna’ya makineli tüfek göndereceklerini açıkladı.


18.21

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına yasak getirilmesine tepki olarak Rus devlet televizyon kanalları, Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) çekildiklerini duyurdu.


18.15

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanlığının internet sitesine sürekli siber saldırı yapıldığını belirtti.


18.04

Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev, dün müzakerelere hazır olduğu sinyalini verdikten sonra operasyon durduruldu ancak, sonrasında Kiev’in görüşmeyi reddetmesiyle tekrar başladı.


18.02

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, ‘Boğazların Rus savaş gemilerine kapatıldığına dair herhangi bir bildirim almadık.’ açıklamasında bulundu


16.14

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonu ve son gelişmeler ele alındı. Erdoğan, görüşmede,  bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.


15.55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna’daki gelişmelerin ele alındığı görüşmede Çavuşoğlu’nun Lavrov’a  ‘askeri operasyonları durdurma çağrısında bulunduğu’ belirtildi.

Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.


15.42

Rusya, Bulgaristan’dan, Polonya’dan ve Çek Cumhuriyeti’nden gelen uçaklar için hava sahasını kapattı.


15.21

Avusturya RT’yi yasakladı.


14.55

Kiev’de 17.00-08.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu saatlerde sokağa çıkanların, sabotajcı olarak değerlendirileceği açıklandı.


14.20

Estonya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

13.30

Türkiye, Rusya’nın Avrupa Konseyi’ndeki haklarının askıya alınmasına ilişkin oylamada çekimser kaldı


13.15

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre Kremlin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’daki ‘devam eden kriz durumunda ‘Rus hükümetinin eylemlerine ‘saygı duyduğunu’ açıkladı.
Açıklamada, iki liderin duruma ilişkin değerlendirmelerini uluslararası arenada paylaştığı ve eylemlerini ‘yakından koordine etmek’ ve Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda birbirlerini desteklemek konusunda anlaştıkları belirtildi.
İkili ayrıca, ‘belirli ulusların kendi bencil çıkarları için kullandığı meşru olmayan yaptırımları’ da ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

12.30

Rusya Karadeniz Filosu Teknik Destek Komutanı Yardımcısı Mihail Yasnikov, Odessa Bölgesi açıklarındaki Zmeynıy (Yılan) Adası’nda silah bırakan 82 Ukrayna askerinin Kırım’ın Sivastopol kentine götürüldüğünü söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, askerlerin çatışma bölgesinden çıkması için güvenli koridor oluşturulduğunu kaydeden Yasnikov, gerekli yasal prosedürler tamamlandıktan ve Ukrayna tarafıyla mutabakat sağlandıktan sonra askerlerin otobüslerle Ukrayna’ya gönderileceğini ifade etti.


12.25

Hollanda hükümeti, Ukrayna’ya 200 uçaksavar füzesi göndereceğini açıkladı.


12.18

Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının ilk kafilesi Edirne’ye ulaştı

12.00

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Ukrayna’ya karşı askeri harekatın Vladimir Putin’in belirttiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek süreceğini söyledi.


11.30

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 60 yaşın üstündeki kişilerin de silah altına alınacağını duyurdu.


10.30

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Diplomatik cephede yeni bir gün, Emmanuel Macron ile görüşmeyle başladı” dedi.

Zelenskiy, “Ortaklarımızdan silah ve teçhizat Ukrayna yolunda. Savaş karşıtı koalisyon çalışıyor!” ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise yaptığı açıklamada, “Dünya Ukrayna’da uzun bir savaşa hazır olmalı” diye konuştu.


10.00

Dün Sabah saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturma teklifinde bulunmuştu.

Teklifin ardından Kremlin, görüşmeye açık olduklarını belirterek müzakere adresini Belarus’un başkenti Minsk’i göstermişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Sözcüsü Sergey Nikiforov konuya ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna’nın, müzakere için Rusya tarafıyla iletişimi kestiği yönündeki açıklamalara cevap veren Nikifokov, “Müzakereleri reddettiğimiz iddialarını reddediyoruz. Ukrayna ateşkes ve barış için konuşmaya hazırdır ve hazır olmaya devam ediyor. Bu bizim değişmez pozisyonumuzdur. Rusya Devlet Başkanı’nın önerisini kabul ettik” diye konuştu.


09.45

ABD Başkanı JoeBiden, Dışişleri Bakanlığı’na Ukrayna’ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.


09.00

Ukrayna İçişleri Bakanlığı başkent Kiev’deki sivilleri sokaklarda çatışmalar yaşandığı konusunda uyardı.

Bakanlık tarafından yapılan Facebook paylaşımında  “Şehrimizin sokaklarında aktif çatışmalar yaşanıyor. Lütfen sakin olun ve mümkün olduğunca dikkatli olun! Sığınaktaysanız, hemen terk etmeyin. Evdeyseniz pencerelere yaklaşmayın, balkonlara gitmeyin. İçeride, örneğin banyoda saklanın ve mermi parçalarından yaralanmayı önleyecek bir şeyle kendinizi örtün. Sirenler duyarsanız hemen en yakın sığınağa gidin!” ifadesini kullandı


Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Rusya tarafından resmen tanındı.

Bu kararın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki bölgeyi savunmak amacıyla operasyon emri verdiğini açıkladı. Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, operasyonu başlattığını “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” sözleriyle duyurdu.