Güncelleniyor | Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon ikinci gününde.

Güncelleniyor | Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Operasyonun ikinci gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

11.03

Ukrayna’nın Rusya’ya bağlı Rostov’da bir askeri havalimanını vurduğu ifade ediliyor.

Olay sonrası ölü ve yaralıların bulunduğu belirtilirken, henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


11.28

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus güçlerinin dün Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin yer aldığı alanı kontrolü altına aldığını açıkladı.


11.35

Rus ordu birlikleri Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Obolon ilçesine girdi. İlçe Kiev merkezine sadece 10 km uzaklıkta.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev’deki yurttaşlardan “Molotof kokteyli hazırlamalarını” istemişti


11.50

Taliban’dan Rusya ve Ukrayna’ya: Krizi barışçıl yollarla çözün!

Afganistan’da gerici Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, “sivil kayıplar konusunda endişeli olduklarını” açıkladı.


12.00

Rus havacılık yetkilileri: İngiltere’nin Rusya’ya uçuşları askıya alındı


12.10

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donetsk ve Lugansk Dışişleri Bakanlığı temsilcileriyle Rus askeri operasyonunun gidişatı ve büyükelçiliklerin açılması hakkında bir görüşme gerçekleştirecek.


12.15

Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı olduğunu duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, “Çin’i ilgilendiren meselelerin zarar oluşturmadan ele alınmasını umut ettiğini” dile getirdi.


12.50

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: “Barış arayışlarına son vermiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a barış girişimleri konusunda teşekkür ediyoruz.”


13.00

UEFA, 28 Mayıs’taki Şampiyonlar Ligi finalini Rusya’nın Saint Petersburg kentinden aldı. Final maçı Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Stade de France’de oynanacak.


13.21

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi danışmanı Mihail Podolyak, ülkede karayolu ulaşımının sürdüğünü ancak hava sahası ve tüm limaların kapatıldığını duyurdu.

Podolyak, yaptığı açıklamada, “Ana yollar eskisi gibi faaliyette. Tabii şu ya da bu şekilde trafik sıkışıklığı var, zira maalesef panik hali de var… Limanlara gelince, tamamı kapalı. Hava trafiği ve ülke semaları da kapalı” ifadelerini kullandı.


13.27

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:
Ukrayna’daki hükümeti tanıma ihtimalimiz yok,

Kimsenin Ukrayna’yı işgal gibi bir planı yok.

Biz Ukrayna’da NATO’nun çıkarlarının karşısında hareket etmeye çalışıyoruz. NATO genişlemeye çalıştı, biz de buna karşıyız.

Ukrayna’da Nazilerin yükselişi söz konusu. Putin’in dediği gibi, biz Ukrayna’yı neo-Nazilerden özgürleştirmeye çalışıyoruz.


13.33

İtalya Başbakanı Draghi “Zelenskiy’le telefon görüşmesi yapmak için sözleştik fakat ulaşamadım.” açıklaması yaptı.


13.57

Yaşam İçin Muhalefet Platformu milletvekili İlya Kiva, Ukrayna’da olanlardan suçlu olduğunu söyleyerek Zelenskiy ve Ukrayna hükümetini istifaya çağırdı.

14.05

Ukrayna Savunma Bakanlığı, yaş sınırlaması olmaksızın tüm sivilleri orduya katılmaya çağırdı

14.10

Ukrayna ordusu silah bıraktığında Rusya müzakerelere hazır olacak.

14.00

Sputnik Türkiye’nin haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturma teklifi yaptı.
Ukrayna lideri Zelenskiy, Telegram hesabında yayınlanan görüntülü konuşmasında, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’na (Vladimir Putin) bir defa daha seslenmek istiyorum: gelin, insanların ölmelerini durdurmak için müzakere masasına oturalım” ifadelerini kullandı

15.34

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batıdan bloke ettiklerini belirtti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Rusya tarafından resmen tanındı.

Bu kararın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki bölgeyi savunmak amacıyla operasyon emri verdiğini açıkladı. Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, operasyonu başlattığını “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” sözleriyle duyurdu.

Operasyona başlanan ilk gün olan 24 Şubat’ta Rus ordusu, Donbas’ta Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ne bağlı silahlı kuvvetlerle birlikte bir çok noktada kontrolü ele geçirdi. Rus ordusu operasyonun ilk gününde Ukrayna’nın birçok noktasındaki askeri hedefleri hava güçleriyle vurdu. ABD ve bazı AB ülkeleri ise Moskova’nın operasyonuna karşı bir dizi ekonomik yaptırım kararlarını hayata geçireceklerini açıkladı.


15.39

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Donbass’ı korumak amacıyla başlatılan özel askeri harekatı desteklediğini ifade etti.

Esad, Ortadoğu’daki durumun da ciddi şekilde bozulmasına yol açtığını belirttiği ABD ve NATO’nun istikrarı bozucu politikasını kınadı.

İlkesel duruşu nedeniyle Esad’a teşekkür eden Putin, Rusya tarafından alınan ve uygulanan kararlar bağlamında yaşanan gelişmeler hakkındaki değerlendirmelerini mevkidaşıyla paylaştı.


16.51

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Rus operasyonunun amacının, Kiev’deki kukla rejimi işlenen suçlardan dolayı adalete teslim etmek.” olduğu şeklinde bir açıklamada bulundu.


17.31

Rusya Dışişleri Bakanlığı: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya muhtemel katılımı Rusya’nın atacağı adımları gerektirecektir.


18.00

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Askerlerimiz halkımız ve anavatanımızın güvenliğini sağlamaktadır” dedi. Putin, Ukrayna ordusuna “Gücü kendi elinize alın. Ukrayna ordusu iktidarı indirirse, uzlaşmamız kolay olur” çağrısında bulundu.


18.05

Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerine bir defa daha sesleniyorum. Neo-Naziler ve Bandera’cıların çocuklarınızı, eşlerinizi, yaşlılarınızı canlı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin