Güncelleniyor| Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalarda 6.gün

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon 6. gününde.

Güncelleniyor| Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalarda 6.gün

Operasyonun altıncı gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

15.10

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisini çökerteceğini söyledi. Le Maire, “Ruble yüzde 30 düştü. Rus döviz rezervleri güneşteki kar gibi eriyor ve Vladimir Putin’in ünlü savaş sandığı şimdiden neredeyse 0’a indirildi. Piyasanın çöküşünü ve enflasyondaki artışı görüyoruz. Yani Rus ekonomisinin çöküşüne neden olacağız” ifadelerini kullandı. Rusya’ya ekonomik ve mali savaş açılacağını söyleyen Le Maire, “Ekonomik ve mali güç dengesi tamamen ekonomik gücünü keşfetme sürecinde olan Avrupa Birliği’nin lehinde. Putin’i hedefliyoruz ama tüm Rusya ekonomisini de hedefliyoruz. Rusya’ya tam bir ekonomik ve mali savaş açacağız” diye konuştu.


14.55

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Parlamentosu’nda konuştu:

“Ben bu konuşmayı bir kağıttan okumuyorum. Benim ülkemde bu devir bitti. Ben şuna inanıyorum ki bugün bu hayatlar önemli değerler uğruna kaybediliyor, özgürlük uğruna kaybediliyor. Ancak Ukrayna halkı mükemmel bir halk. Biz hep kazanacağız diyoruz, herkesi yeneceğiz diyoruz. Sizler de bunu görebildiğiniz için çok mutluyuz. Avrupa Ukrayna’yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB’yi tercih ediyor, AB’nin bir parçası olmak istiyor. Bu arada yayın arada kesilebilir füzeler düştüğü için.”


13.35

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: NATO savunma örgütüdür. Rusya ile çatışmaya girme niyetinde değiliz. Rusya birliklerini Ukrayna’dan çekmelidir.


12.50

AFP, Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci şef Valery Gergiev’i görevden aldığını duyurdu. 68 yaşındaki dünyaca ünlü orkestra şefi Valery Gergiev’e, Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter tarafından Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatını kınaması için 24 saat süre verilmişti.


12.35

İtalya parlamentosu Ukrayna’ya askeri teçhizat ihracatına izin verdi.


12.30

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: “5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı. Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek”

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Rusya tarafından resmen tanındı.

Bu kararın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki bölgeyi savunmak amacıyla operasyon emri verdiğini açıkladı. Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, operasyonu başlattığını “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” sözleriyle duyurdu.