Güncelleniyor | Dördüncü gününde Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon dördüncü gününde.

Güncelleniyor | Dördüncü gününde Rusya'dan Ukrayna'ya operasyon

Operasyonun üçüncü gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

18:43

Telegram kurucusu Pavel Durov, çatışma bitene kadar geçici olarak Rusya ve Ukrayna’da Telegram kanalarının çalışmalarını kısıtlayabileceklerini belirtti.

Durov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Telegram kanallar sıkça Ukrayna olaylarıyla ilgili doğrulanmamış bilgi kaynağı haline geliyor. Tüm paylaşımların doğruluğunu kontrol etmek için fiziksel imkanlara sahip değiliz” ifadesini kullandı.


18:17

Zelenskiy’in danışmanı Arestoviç: Ukrayna’da yabancı lejyon oluşturuluyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç, Ukrayna’da diğer ülkelerden gelen gönüllüler için yabancı lejyonun oluşturulduğunu belirtti.
Arestoviç, “Diğer ülkelerden askeri yardım geliyor. Diğer ülkelerden çok sayıda gelen gönüllüler için yabancı lejyon oluşturuldu. Sayıları o kadar çok ki, belki iki lejyon oluşturmak zorunda kalırız” diye açıkladı.


18:13

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna ile görüşmeler henüz başlamadı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile görüşmenin henüz başlamadığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, heyetlerin görüşme yerine henüz yeni gelmeye başladığını belirtti.


18:07

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in Anayasa Mahkemesi Temsilcisi Venislavski, Belarus’taki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başladığını iddia etti.


17:00

DHC: Ukrayna ordusu iki köye yasaklı mermiler attı

Ukrayna ordusunun, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Maryinka ve Aleksandrovka köylerine 7 adet 120 mm mermi attığı belirtildi.

DHC’nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, “Ukrayna silahlı oluşumları tarafından saat 14.55 itibariyle Maryinka ve Aleksandrovka köyleri yönünde 7 adet 120 mm kalibreli mermi attı” ifadesine yer verildi.

DHC Halk Milisleri de Ukrayna ordusunun Gorlovka şehrindeki tramvay-troleybüs idaresine saldırdığını bildirdi. Saldırı sonucu, 6 otobüs ve bir troleybüs zarar görürken idare binasının pencereleri kırıldı.


16:51

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna güçleri, yasaklı fosforlu mühimmat kullanıyor.


 

16:47

Lavrov, Çavuşoğlu ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, ateşkes sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum ele alındı.


16:06

Putin, kurmayları ile bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşme gerçekleştirdi.

Rusya lideri Putin, Rus caydırıcı kuvvetlerine özel alarm rejimine geçirilmesini emretti.

Putin, “Gördüğünüz üzere Batılı ülkeler sadece ekonomik alanda ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla kalmayıp (meşru olmayan ekonomik yaptırımları kastediyorum), aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ülkemize yönelik saldırgan açıklamalarda da bulunuyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum” diye konuştu.


15:53

Kremlin: Rusya tarafı müzakerelere tamamen hazır, Ukraynalılar bekleniyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelensky ile görüştükten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den müzakereler için Rus heyetini geri çekmemesini rica ettiğini söyledi.

Peskov’a göre, Rusya tarafı ve yerindeki Rus heyeti müzakerelere tamamen hazır, Ukraynalılar bekleniyor.


15:38

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy: Ukrayna Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti, Rus heyeti oraya gidiyor.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus’ta görüşme yapmayı kabul ettiğini bildirdi.
Medinskiy, Rus heyetinin bölgeye gitmekte olduğunu aktardı.


15:00

Kremlin: Putin, İsrail Başbakanı Bennett’i Donbass operasyonunun ilerleyişi hakkında bilgilendirdi


 

14:54

Zelenskiy, Lukaşenko ile görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştüğünü duyurdu.


 

14:21

Gazprom: Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatı normal bir şekilde devam ediyor.

Gazprom adlı Şirket, pazar günü itibarıyla tüketicilerin 107.5 milyon metreküplük taleplerini takip ederek, Ukrayna üzerinden normal bir şekilde gaz tedarik etmeye devam edildiğini açıkladı.
Doğalgaz geçişi, yaklaşık 50 milyon metreküp olduğu pazartesi gününden bu yana yükselişte. Uzmanlar, Ukrayna üzerinden arzdaki artışın, artan siyasi riskler nedeniyle Avrupalı ​​alıcıların tedirginliğine ve gelecekte kullanmak üzere önceden gaz satın alma isteklerine bağlanabileceğini söyledi.


14:14

Almanya Ulaştırma Bakanlığı, Almanya hava sahası ve havaalanlarının Rus uçaklarına üç ay boyunca kapatılacağını açıkladı. İnsani yardım uçaklarının bu yasağın dışında tutulacağı belirtildi.



12:58

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, uluslararası topluma çağrıda bulunarak ülkesine yönelik operasyon sürdüren Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkının elinden alınması çağrısında bulundu. Rusya’nın izlediği tutumu “canice ve neredeyse soykırım” olarak nitelendiren Zelenskiy, “Bu terördür. Ukrayna’daki şehirlerimizi daha fazla bombalayacaklar, çocuklarımızı sinsice öldürecekler. Ülkemize gelen bu kötülüğün yok edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, bu nedenlerle Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkının iptal edilmesini talep etti. Rusya; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Çin ve İngiltere ile birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi arasında yer alıyor.


11:52

Donetsk Halk Cumhuriyeti Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Ukrayna ordusunun Kramatorsk kentinin merkezine beş adet S-300 sistemi konuşlandırdığını bildirdi.

Basurin, “Ukrayna ordusu, sivil nüfusu siper olarak kullanarak Ukrayna kentlerinin yerleşim bölgelerinde saklanmaya devam ediyor. Kramatorsk kentinin merkezinde, Ukrayna Merkez Silahlı Kuvvetleri caddesine beş adet S-300 füze sistemi yerleştirildi” diye konuştu.


11.15

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna harekatında toplam 471 Ukraynalı asker gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, askerlerin gözaltı işlemleri tamamladıktan sonra ailelerinin yanına gönderileceği belirtildi.


11.08

Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Genichevsk ve Kherson yakınlarındaki Chernobaevka hava üssünün kontrol altına alındığını bildirdi.


11:04

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.

Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunuyor. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü” diye konuştu.

Sözcü ayrıca ‘223 tank ve diğer zırhlı savaş araçlarının, (karada) 28 uçağın, 39 çok namlulu roketatar sisteminin, 86 sahra topunun ve havan topunun, 143 adet özel askeri aracın imha edildiği’ bilgisini verdi.


11:02

Zelenskiy: Budapeşte, Varşova veya İstanbul’da görüşmeye hazırım


10:57

Kremlin, bir Rus delegasyonunun Ukrayna’yla görüşmeleri başlatmak üzere Belarus’a vardığını açıkladı