Güncelleniyor | 8. gününde Ukrayna savaşı

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon 8. gününde.

Güncelleniyor | 8. gününde Ukrayna savaşı

Operasyonun sekizinci gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

20.00

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı’ya, “Ukrayna hava sahasını kapatmaya hazır değilseniz bize savaş uçaklarını verin” çağrısında bulundu.

Savaşmamak için Putin’le Donbass dahil tüm konuları görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Ukrayna lideri, Rus mevkidaşına müzakere masasına oturma çağrısında bulunarak, “Ben komşunum, normal adamım” dedi.


11.05

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdiklerini belirtti. Rusya ordusunun başkent Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde bulunan bir yedek radyo-televizyon kulesini de vurup devre dışı bıraktıkları kaydedildi.


10.36

İspanya Savunma Bakanı Robles, Ukrayna’ya silah yardımı yapılacağını açıkladı

İspanya’da hükümet, Ukrayna’ya silah yardımı yapacağını duyurdu. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanyol televizyonu Antena 3’e yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya ilk etapta, tanklara karşı kullanılacak 1370 el bombası, 700 bin mermi ve makineli tüfek gönderileceğini bildirdi.

Robles, “İlk sevkiyat cuma günü sabahı Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla Polonya’nın Ukrayna sınırındaki bir noktaya gönderilecek ve Ukrayna yönetimi tarafından alınacak” diye konuştu.


10.00

Rus ve Belaruslu atletler, Pekin Paralimpik Oyunları’ndan men edildi.


Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Rusya tarafından resmen tanındı.

Bu kararın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki bölgeyi savunmak amacıyla operasyon emri verdiğini açıkladı. Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, operasyonu başlattığını “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” sözleriyle duyurdu.