Güncelleniyor | 7. gününde Ukrayna savaşı

Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'in kararı sonrası Donbas'a yönelik başlattığı askeri operasyon 7. gününde.

Güncelleniyor | 7. gününde Ukrayna savaşı

19:38

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart’ta sabah Belarus sınırındaki Brest’te gerçekleştirileceğini bildirdi.


19:10

Lavrov: Kırım Ukrayna’ya ait kalsaydı, şimdi NATO üslerine ev sahipliği yapıyor olurdu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını belirtti ve bunun Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti. Al Jazeera’ya konuşan Lavrov, “Şu anda bitirmeye çalıştığımız krizin sona ermesinin ardından Ukraynalılar gelecekte nasıl yaşayacaklarına kendileri karar vermeliler. Bu, şu anda siyasi çevrelerde görüşülüyor. Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Biz kesinlikle bunun Ukrayna’da yaşayan tüm halkların görüşü olması gerektiği gerçeği üzerinden hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.


19:03

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Mariupol kentinde insani durumun hala zorluğunu koruduğunu ifade etti.

Rossiya 1 televizyonunda konuşan Puşilin, “İnsani durum daha da kötü halde” dedi ve Mariupol’deki durumun insani felaketin eşiğinde olduğunu kaydetti.


12:50

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:

  • Rusya, Ukrayna’nın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek.
  • Ukrayna tarafı, Rusya ile müzakerelerde ABD’nin talimatlarıyla zamana oynuyor.
  • Yaptırımlara hazırdık ama sporculara, gazetecilere ve kültür sektörü temsilcilerine karşı yaptırım uygulanmasını beklemiyorduk.

12:22

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Karadeniz’in kuzeybatısının deniz trafiğine kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, “Sivil deniz trafiğinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Karadeniz’in kuzeybatısı Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından deniz trafiğine kapatıldı” dendi.


12:30

Sputnik’e konuşan bir kaynak, Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin devam edeceğini, ancak zamanın belirlenmediğini söyledi. Kaynak, yeni tur müzakerenin bu akşam gerçekleşebileceğini kaydetti.


11:22

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da özel askeri operasyon başlamalarından beri Rus güçlerinin Ukrayna’nın askeri altyapısına ait 1.502 unsuru vurup devre dışı bıraktığı bilgisini verdi. Bunların içinde 51 komuta yeri ve irtibat noktası, 38 savunma sistemi ve 51 radar istasyonu olduğu kaydedildi. Şimdiye dek Ukrayna tarafının karada konuşlu 47 uçağı, havalanmış olan 11 uçağı, 472 tankı, 62 roketatar silahı, 206 havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi.


10:45

Rusya Savunma Bakanlığı: Rusya ordusu Ukrayna’nın güneyindeki Vasilyevka kentinde de kontrol sağladı. Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) güçleri, Starobelsk ve Svatovo yerleşim yerlerini de ele geçirdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti güçleriyse Kalinovka, Lebedinskoye, Pionerskoye, Karl Marx, Nikolayevka ve Osipenko adlı yerleşim yerlerini ele geçirdi.


10:00


09:30

Mainichi Shimbun gazetesi, Japonya’da yaklaşık 70 kişinin Ukrayna’da Rus kuvvetlerine karşı savaşmak üzere gönüllü olduğunu duyurdu.
Haberde, gönüllülerin 50’sinin eski Japon Öz Savunma Kuvvetleri üyesi ve 2’sinin de Fransız Yabancı Lejyonu gazisi olduğu belirtildi.
Ukrayna’nın Tokyo Büyükelçiliği, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Ukrayna için savaşmak isteyenlerin’ kendilerine telefonla ulaştığını ancak gönüllüler daha fazla şey bilmediklerini söyledi.

Daha önce Tokyo yönetimi, ülke vatandaşlarına Ukrayna’ya seyahatlerden kaçınma uyarısı yapmıştı.


09:00
Moskova Borsası 2 Mart’ta da işlemlere açılmayacak.
Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere bugün de devam edilmeyeceği belirtildi.
Moskova Borsası şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 35 değer kaybetmişti.

08:40

Kiev, Chernihiv ve Sumy’de hava saldırısı sirenleri çalıyor.