Gezi davasında karar günü

Gezi davasının Yargıtay'ın bozma kararının ardından 5'inci duruşması bugün görülecek. İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Gezi davasında karar günü

İstinaf mahkemesinin beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden görülmeye başkanan 17 sanıklı Gezi davasında bugün karar çıkması bekleniyor.

Davanın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala ve Mimar Ayşe Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet, 6 kişinin 20’şer yıla kadar hapis talebiyle toplam 16 sanığın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları dava bugün görülecek.

Yakalamalı sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi hakkındaki dosyanın ise ayrılması istendi. Sanıklar ve avukatları mütalaaya karşı son savunmalarını yapacak. Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesince bozulan Gezi Parkı davasının birleştirildiği davada Mahkeme heyeti, 21 Şubat’ta görülen celsede Çarşı dosyasının ayrılmasına karar vermişti. Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşma tarihini 21 Mart’a ertelemişti.

4 Mart’ta Savcı Edip Şahiner mütalaasını açıklamıştı. Buna göre Osman Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Diğer sanıklar Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi için ise “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 15 yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Gezi Direnişi’nden hemen sonra başlatılan soruşturma kapsamında 8 Temmuz 2013’te yirmiden fazla kişi gözaltına alınarak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. 26 kişinin İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 2015’te beraat kararı çıktı.

Gezi Direnişi’nden dört yıl sonra 2017’de Kavala ve Aksakoğlu tutuklandı, 16 kişi hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamenin ardından açılan davada, 9 kişi hakkında beraat kararı ve Kavala’nın tahliyesine hükmedildi. Ancak 15 Temmuz Darbe Girişimi dosyası tekrardan gündeme getirilerek bir gün içerisinde Kavala’nın yeniden tutuklanmasına karar verildi. Gezi davasının, 18 Şubat’taki duruşmada verilen beraat kararının istinaf aşamasında bozulmasının ardından ilk duruşması 21 Mayıs tarihinde görülmüştü. 2 Ağustos’ta Gezi davasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Çarşı davası ile birleştirilmesine karar verildi. 21 Şubat’ta görülen duruşmada ise Çarşı grubu dosyasının yeniden ayrıldı.