FT: Erdoğan seçim öncesi harcama çılgınlığına hazırlanıyor

Financial Times gazetesi, Erdoğan iktidarının seçim öncesi sosyal harcamaları artırmayı planladığını yazdı. TOKİ'nin sosyal konut projesi dahil pek çok harcamada iktidarın vites yükselteceği dile getirildi.

FT: Erdoğan seçim öncesi harcama çılgınlığına hazırlanıyor

İngiliz gazete Financial Times, seçim öncesi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut hamlesi başta olmak üzere pek çok alanda kamu harcamalarını yükseltmeye başladığı belirtildi.

Sözcü‘nün aktardığına göre haberde seçim öncesi yapılacak kamu harcamaların artmasının planlandığı belirtilerek ekonomistlerin bunun enflasyonu artırabileceği yönündeki eleştirilerine de yer verildi. Bugün yayımlanan Laura Pitel imzalı haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Analistler ve muhalefet yetkilileri, düşük gelirli ailelerin konut edinmesine yardımcı olmayı amaçlayan 50 milyar dolarlık devlet destekli projeyi seçim öncesinde büyük bir harcama kampanyasının açılış hamlelerinden biri olarak görüyor. Bu seçimler Erdoğan’ın yaklaşık 20 yıllık iktidarı boyunca karşılaştığı en zorlu yarışma olacak.”

“BÜYÜK BİR HARCAMA ÇILGINLIĞI”

Haberde ayrıca 2022’nin ilk dokuz ayında bütçe dengesinin korunmaya çalışıldığı belirtilirken bu açığın son aylarda artmasının planlandığı aktarıldı. İlk dokuz ayda merkezi bütçe 45 milyar TL açık verirken haberde eylülde yayınlanan Orta Vadeli Plan’da yıl sonu bütçe açığı hedefinin 460 milyar TL olduğu hatırlatıldı. Haberde konu ile ilgili, “Bu büyük bir harcama çılgınlığına işaret ediyor” değerlendirmesine yer verildi.

FT’ye değerlendirmelerde bulunan King’s College London’da finans profesörü olan Gülçin Özkan, “Geçmişte yaptıkları her şeyin de ötesinde ellerinden gelen her şeyi yapmalarını bekliyorum çünkü bunlar son derece riskli seçimler. Mali paketin veya kredi garantilerinin boyutu açısından hiçbir şey beni şaşırtmaz” dedi.