Fransız diplomatlar Macron'un reform planına bayrak açtı

Fransa'da nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde koltuğunu koruyan ve 12-19 Haziran'daki genel seçimlere hazırlanan Macron'a yeni döneminde ilk isyan bayrağını diplomatlar açtı.

Fransız diplomatlar Macron'un reform planına bayrak açtı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un özel statüden mahrum bıraktığı diplomatlar, bugün grev başlattı. Macron’un 16 Nisan’da yayımladığı başkanlık kararnamesi, daha çeşitlilik arz eden arka plandan gelen insanları dışişlerine dahil etme gerekçesiyle diplomatik kadronun daha geniş memur kadrosuyla birleştirilmesini öngörüyor. Gelecek ay başlaması beklenen reform süreci, 800 diplomatı etkileyecek.

500 genç diplomat, 25 Mayıs’ta Le Monde gazetesinde yayımladığı açık mektupta, “Profesyonel diplomasimizin ortadan kalkması riskiyle karşı karşıyayız” dedi. “Diplomasi, özellikle yurtdışında ve zor pozisyonlarda deneyimlerin çoğaltılması ve diplomatik kadronun üyeleri arasında bilgi ve deneyim aktarımı yoluyla öğrenilen bir disiplindir” vurgusu yapılan açık mektupta, dolayısıyla ‘bu tedrisattan geçmeden dışarıdan gelenlerin diplomatik sorumlulukları layıkıyla yerine getiremeyeceği’ dile getirildi.