Fransa, İngiltere, Yunanistan... Avrupa'da grev dalgası büyüyor

Avrupa'nın birçok ülkesinde emekçiler, yoksulluk ve hayat pahalılığına karşı iş bırakma eylemleri ve protestolar düzenliyor.

Fransa, İngiltere, Yunanistan... Avrupa'da grev dalgası büyüyor

Avrupa’da kapitalizmin krizlerine karşı öfke yükseliyor. Kıtanın birçok ülkesinde emekçiler, başta kira ve gıda fiyatları olmak üzere kendini gösteren hayat pahalılığına karşı grev ve protestolar düzenliyor.

BELÇİKA

Belçika’da son 47 yılın en yüksek enflasyon oranlarına gelen hayat pahalılığı nedeniyle emekçilerinin alım gücünün azalması, sendikaları sokağa döktü. Ülkede yaygın iş bırakma eylemleri nedeniyle başta havaalanları olmak üzere tren seferleri ve toplu taşıma hizmetlerinde büyük aksamalar meydana geldi

FRANSA

Fransa’da başkent Paris ve içinde bulunduğu İle-de-France bölgesinde toplu taşımada grevler sebebiyle perşembe “kara gün” yaşanması bekleniyor.

Ayrıca ülkenin en büyük işçi sendikası CGT de maaşların enflasyona endekslenmesi talebiyle grev çağrısında bulundu.

İNGİLTERE

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu bir başka Avrupa ülkesi İngiltere’de de düşük maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.

Ülkede son olarak da, hemşirelerin örgütlü olduğu Royal College of Nursing (RCN) sendikası, 106 yıllık tarihinde ilk kez grev oylaması yaptı. Oylamada sendikaya üye hemşireler, greve gidilmesi yönünde oy kullandı.

İSPANYA

İspanya’da demir yolları şirketi Renfe’de çalışan işçilerin bağlı olduğu sendikalar, toplu iş sözleşmelerinde maaş artışının enflasyon oranında yapılmaması nedeniyle  7 ve 13 Kasım’da, 2 günlük iş bırakma kararı aldı.

YUNANİSTAN

Sınıf hareketinin güçlü olduğu Yunanistan’da da bugün genel grev vardı. Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) ile işçi ve memur sendikalarının çağrısıyla on binlerce işçi, toplu iş sözleşmesi ve ücret artışı talebiyle bugün 24 saatlik genel grev yaptı.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre greve tüm iş alanları ve kamuya bağlı bütün kurumlar katılırken, özel ve devlet medya organları da yayınlarını 24 saat boyunca durdurma kararı aldılar; haber bültenleri yayınlanmadı. Yerlerine belgesel filimler ve eski diziler gösterildi.