Finlandiya'da, halka açık alandaki son Lenin heykeli kaldırıldı

Ekim Devrimi'nin önderi Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin'in Finlandiya'da kamusal alanda bulunan son heykeli kaldırıldı.

Finlandiya'da, halka açık alandaki son Lenin heykeli kaldırıldı

Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaşı bahane edilerek Sovyetler Birliği’ni ve sosyalizmi hatırlatan simgelerin yok edilmesi furyası sürüyor. Saldırıların son adresi, kim Devrimi’nin önderi Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin’in heykelinin hedef alındığı, Finlandiya’nın Kotka şehri oldu.

Estonyalı sanatçı Matti Varik tarafından yapılan Lenin heykeli, 1979 yılında o zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan kardeş şehir Tallinn’den Finlandiya’nın Kotka şehrine hediye olarak gönderilmişti.

Kentin sanat koleksiyonunun bir parçası olan heykel, halka açık alanda sergilenmek üzere Kotka’nın merkezinde bulunan Kotkansaari Kuzey Park Caddesi’nde kurulmuştu.

“GELECEK NESİLLER KESİNLİKLE ONUNLA İLGİLENECEK”

Kymenlaakso Müze’sinin deposuna kaldırılan heykelle ilgili olarak müze yönetimi gelecekte sergilerde kullanılıp kullanılmayacağı olasılığını araştırıyor.

Kymenlaakso Müzesi müdürü Kirsi Niku, Fin devlet kanalı Yle‘ye verdiği demeçte, müzenin görüşünün heykelin orijinal yerinde kalması önünde olduğunu söyledi.

Niku, “Bu nesil görmese bile, gelecek nesiller kesinlikle onunla ilgilenecek. Bu, kendi zamanında bir tarih” ifadelerini kullandı.

Lenin’in hala birçok şehirde hatıra plaketleri bulunuyor.