Favipiravir iddiası: 'Elde kalınca Türki cumhuriyetlere hibe ettiler'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının Orta Asya ülkelerine hibe ettiği Favipiravir ilacının kutu sayısının 1 milyona yaklaştığını öne sürdü. Emir, “İşe yaramadığını bile bile aldılar, sonra da elde kalan ilaçları envanterden düşebilmek için hibe yoluna gittiler” dedi.

Favipiravir iddiası: 'Elde kalınca Türki cumhuriyetlere hibe ettiler'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,  Orta Asya’daki ülkelere hibe edilen Favipiravir ilacının miktarını paylaştı.

Bugüne kadar Türki cumhuriyetlere 740 bin kutu ilacın hibe edildiğini belirten Emir, “Hiçbir yararı olmadığını bile bile millete 1 yıl fazladan Favipravir yutturdular Türkiye’de kullanımından vaz geçince depodaki 740 bin ilacı envanterden düşebilmek için Türki Cumhuriyetlere hibe ettiler” dedi.

Milyonlarca kutunun yararsız olduğunu bile bile kullandırıldığını iddia eden ve “COVID tedavisinde yararsız olduğu 1.5 yıl önce anlaşılan Favipiravir’i milyonlarca kutu aldılar ve şimdi kurtulmaya çalışıyorlar” ifadesini kullanan Emir, “Kim kazandı? Ne kadar kazandı?” diye sordu. Emir’in paylaştığı rakamlara göre, 100 bin kutu Azerbaycan’a 600 bin kutu Endonezya’ya 20 bin kutu Türkmenistan’a 20 bin kutu da Özbekistan’a hibe edildi.

Japonya’da üretilen Favipiravir ilacı, Türkiye’de Covid-19 tedavi rehberine alınmıştı. İlaç geçtiğimiz yıl Mayıs ayına kadar Türkiye’de kullanılmış, daha sonra Sağlık Bakanlığı, bu ilacı tedavi rehberinden çıkarmıştı.