'Faturalardan KDV alınmasın' teklifine AKP ve MHP oylarıyla ret

TBMM Genel Kurulu’na sunulan "konutlara yapılan elektrik, su, doğal gaz ve ısınma amaçlı diğer yakacak teslimlerinin katma değer vergisinden istisna tutulmasına" yönelik kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

'Faturalardan KDV alınmasın' teklifine AKP ve MHP oylarıyla ret

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan; konutlara yapılan elektrik, su, doğalgaz ve ısınma amaçlı diğer yakacak teslimlerinin katma değer vergisinden istisna tutulmasına yönelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Aydoğan teklifinin gerekçesini, TBMM Genel Kurulu’nda “Elektrik fiyatlarına son bir yılda yüzde 125 zam yaptınız. Doğalgaza yüzde 50 zam yaptınız. Diğer enerjiye de dünya ile birlikte hareket ederek her türlü zammı yaptınız. Konutlara yapılan elektrik, su, doğalgaz ve ısınma amaçlı diğer yakacak teslimleri KDV’den muaf tutulsun. Yani ödenen paranın 5’te 1’ine denk gelen bir indirim olsun ve vatandaşımız eziyet çekmesin” sözleriyle açıkladı.

Aydooğan, teklif üzerine Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada iktidar bloğundaki sıralara yönelerek “Keşke bu kanun teklifini siz verseydiniz. Bizim teklifimizi beki reddedeceksiniz burada. Reddetmek yerine siz getirseydiniz biz sizi destekler olsaydık ve birlikte vatandaşın lehine bir işi yapıyor olsaydık. Özel enerji şirketlerine vatandaşı peşkeş çekmekten vazgeçin lütfen. Bu söylediğim rakamlar ödenen rakamların aşağı yukarı 5’te 1’ini oluşturuyor. Bu 5’te 1 ile alakalı bu Meclis elini kaldırdığı andan itibaren vatandaş rahatlayacak. Ama bir de korkumu söyleyeceğim; öyle bir grubunuz var ki, öyle bir tek adam rejimizin var ki biz burada vatandaşla ilgili ‘ya gelin elinden tutalım’ dediğimizde siz ‘vatandaşın elini yutalım’ diye anlıyorsunuz. Korkuyorum ki ben kürsüden indiğimde elektriğe, suya, doğalgaza, ona buna, önünüze gelen her şeye zam yaparsınız. Bunu yapmayın. Sizi vicdana davet ediyorum” ifadeleriyle seslendi.

Ancak kanun teklifinin gündeme alınması, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.